Διεθνής ημέρα για το περιβάλλον σήμερα. Κι ακόμη στην Κύπρο ο καθένας κυκλοφορεί με το αμάξι του. Ακόμα περιμένουμε μπας και υπάρξει κάποια υποτυπώδης υπηρεσία ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς που να βολεύουν τους εργαζόμενους και τους μαθητές να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στα σχολεία τους αντίστοιχα. Για δε ποδηλατόδρομους που να εξυπηρετούν τον ποδηλάτη για να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο μου και οικολογικό για μένα μέσο για τις μετακινήσεις τους, ας μην πούμε τίποτα παρά μόνο ότι μοιάζουν να κατασκευάστηκαν τόσο αποσπασματικά λες και ο στόχος τους είναι να μπορεί ο ποδηλάτης να αθλείται λίγο και να πηγαίνει βόλτες στη γειτονιά του, καθώς αυτοί δεν ενώνουν στην ουσία τις γειτονιές της πόλης κι ούτε φυσικά υπάρχουν σε όλες.
Και προωθείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες το νέο φρούτο. Τα οχήματα που θα κινούνται πλέον με βιοκαύσιμα. Υπάρχουν και οι ανάλογες οδηγίες από ΕΕ και ΗΠΑ που σίγουρα κάνουν επικερδές το εγχείρημα. Όμως, ενώ ακούγεται πολύ όμορφο να υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση, δεν μας είπαν ποτέ ότι για να παραχθούν τα βιοκαύσιμα καταστρέφονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς τα τροπικά δάση (στην Ινδονησία για παράδειγμα) κι ούτε ότι εξαιτίας των βιοκαυσίμων (για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις βασικά είδη διατροφής για πολλούς λαούς του τρίτου κόσμου, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι) αυξάνονται οι τιμές των φυτών, με αποτέλεσμα η πολιτική αυτή να είναι καταδικαστική για τους λαούς που ούτως ή άλλως έχουν προβλήματα σίτισης.
Είναι προβληματικό να μην έχουμε επενδύσει ειδικά σε χώρες όπως την Κύπρο σε πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή. Όσοι φίλοι το έψαξαν είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις επιδότηση για να βάλεις φωτοβολταϊκά. Και ότι απαιτούνται τεράστια κεφάλαια και εκ μέρους ενός πολίτη (αν μιλάμε βέβαια για μεροκαματιάρηδες).
Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να έχουμε λεωφορεία συνεπή και με συχνά δρομολόγια και με δρομολόγια τέτοια που να εξυπηρετούν τον κόσμο; Δεν είναι καιρός να δοθούν κίνητρα για να χρησιμοποιούμε όλοι σπίτι μας τον ήλιο που είναι τόσος πολύς εδώ πέρα για να έχουμε ενέργεια; Κάθε φορά το περιβάλλον μας το πλασάρουν σαν προσωπικό μας φταίξιμο. Ποτέ όμως δεν λένε αυτοί τι κάνανε. Και πώς η πολιτική που προτείνουν θα μας στηρίξει στο να αλλάξουμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας ή αν η διαχείριση σκουπιδιών με το ΧΥΤΥ πχ είναι η καλύτερη δυνατή κτλ. Πουφ, έτσι σκόρπιες σκέψεις λόγω μέρας.
5 Ιουν 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Το πρόβλημαν δασκαλούα για το περιβάλλον στην Κύπρον είναι όπως στην Λερναίαν Ύδραν. Δεν ιξέρεις πόττεν εν να ΄ρκέψεις, τζαι άμαν αρκέψεις κόφκεις μιαν τζαιφαλήν τζαι βλαστούν 3. Ευτυχώς που έχουμεν τζαι την ευρώπην τζαι κουρπατζιάζει τους βουλευτές μας να αντιγράφουν τζαι κανέναν νόμον οικολογικόν που άλλες χώρες (δες μόνωση των σπιτιών, δες αιολικά πάρκα, βιοκάυσιμα, αποχετευτικά κλπ).
Το πρόβλημα, φίλε απόφοιτε του ΑΤΙ, είναι διεθνές κατά τη γνώμη μου και σε τέτοιο επίπεδο είναι χαώδες και όχι στην Κύπρο. Κι επειδή λες για την ΕΕ. Εγώ νομίζω ότι δεν είναι έτσι όπως τα λες. Δες το Χυτυ για παράδειγμα. Αν ψάξει κανείς θα βρει καλύτερες λύσεις για τη διαχείριση απορριμάτων, ε, υπολειμμάτων ήθελα να πω, και πιο φιλικές μάλιστα προς το περιβάλλον.
Τα δε βιοκαύσιμα, φυσικά και τα ευνοούν αφού οι βασικές χώρες μέλη τους επενδύουν τόσα λεφτά σε αυτό τον τομέα παρέα με τις ΗΠΑ που ως γνωστόν δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τις χώρες του ΟΠΕΚ. Είναι ένας τρόπος για να μην εξαρτώνται από χώρες στις οποίες θέλουν να τους τη δώκουν πας την κκελέν!
Ότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια να οδηγούν, τους επιτρέπει να λεηλατούν τη γη λαών που δεν την έχουν; Και που για αυτούς το βασικό είναι να μπορούν να βρουν να φαν; Τους δίνει το δικαίωμα να καταστρέφουν τροπικά δάση, όπως στην περίπτωση της Ινδονησίας, δέκα χρόνια νωρίτερα από ότι προβλέπουν οι εκθέσεις του ΟΗΕ; Τους δίνει το δικαίωμα να ακριβαίνει το αλεύρι που διαθέτουν οι αλευρόμυλοι κατά 20% ακόμα και σε χώρες όπου η Κύπρος; (βλ. Πολίτης, Γενάρης 2007).
Και ο Κυπραίος μπορεί να μεν επηρεάζεται με μιαν τέθκιαν αύξηση, ο Λατινοαμερικάνος; ο Αφρικανός; ο Ασιάτης;
Γιατί πάντα για να πουλούμεν εμείς μόστραν ευαισθησίας, ή τεχνολογικών επιτευγμάτων να την πληρώνουν οι λιγότερο τυχεροί ως προς τη γεωγραφική τους κατάταξη;
Και σου απαντώ παραπάνω για τα βιοκαύσιμα (και απολογούμαι για την καθυστέρηση αλλά αυτές τις μέρες τα πράγματα είναι κάπως πιεσμένα με τη δουλειά) γιατί είχα πορωθεί να θκιαβάζω για τζιείνα. Για τα άλλα μέτρα δεν έχω επίσης ακούσει ότι είναι όλα οκ. Και για μόνωση σπιτιών και φωτοβολταϊκά κτλ, δεν έχω επίσης ακούσει κάποιον που εν έσιει μες στην πούγκα του να βοηθάται ιδιαίτερα που κάποιο φορέα, θεσμό κτλ για να κάνει τις ανάλογες μετατροπές στο σπίτι του.
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να απαντήσεις να ξέρεις κάτι παραπάνω, γιατί δασκαλούα είμαι όι περιβαλλοντολόγος, ή ακόμα (αφού ούτε εσύ είσαι) μπορεί να καταλαβαίνεις ή να γνωρίζεις 5 πράματα παραπάνω. Έτοιμη να σε ακούσω λοιπόν.:-)
Τζαι οι πλούσιοι τζαι οι φτωσιοί, τζαι οι μεγάλοι τζαι οι μικροί μες το ίδιον καζάνιν ιβράζουμεν. Δεν διαφωνώ με αυτά που λαλείς για τους μεγάλους αλλά δεν μπορείς να παίζεις πελλόν επειδή είσαι μιτσής.
Εγώ δεν μεινίσκω Κύπρον για να ξέρω αλλά θκιαβάζω που τες εφημερίδες τζαι άκουσα ότι θα είναι αναγκάστικόν να απομονόνωνται τα σπίθκια απο τούδε τζαι στο εξής. Υπάρχουν επίσεις επιχορηγήσεις για εναλλαχτικές πηγές ενεργείας.
Το πρόβλημαν της Κύπρου είναι διαφορετικόν που το πρόβλημαν της Αμερικής, της Κίνας τζαι της ΕΕ. Οι μεγάλοι πρέπει να αλλάξουν μυαλά για να σώσουν τον πλανήτην, οι μικροί όπως η Κύπρος πρέπει να αλλάξουν μυαλά (τζαι ιδίως τεχνολογίαν) για να σώσουν τον εαυτόν τους. Τι θα γινεί στην Κύπρον όταν το πετρόλαον θα λλιάνει σε 20 - 30 χρόνια τζαι θα θέλεις βουν τζαι γάδαρον για να γοράσεις έναν γαλόνιν; Ποιός θα τζυλά αυτοκίνητον; Τζαι όταν οι παραπάνω θα τα κάτσουν ποιός θα κινείται που ούτεν καν λεφωρεία δεν έσιει; Ποιός θα κρούζει πετρόλαον 1-2 λίρες το λίτρον για να βράζει το σπίτιν του; Αυτά είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει ο Κυπραίος τζαι που εξαρτούνται που λλόου του. Τα άλλα, ξηρασία, ανομβρία τζαι 2-3 βαθμούς παραπάνω το 2050 θα τα υποστεί ότι τζαι να κάμει λόγω των μεγάλων.
Σίουρα εν πρέπει να παίζουμεν πελλόν. Τζαι σίουρα εν άλλοι οι συσχετισμοί των χωρών (άλλο ΗΠΑ λαλείς τζαι συ τζαι άλλον Κύπρος). Ο φίλος μου είπεν μου ότι κάτι περίεργο παίζει με τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά που ήθελαν να βάλει στη δουλειά του, αλλά να του πω αν είναι να γράψει 5 κουβέντες να μας διαφωτίσει. Έχεις δίκιο νομίζω για τα καινούρια σπίτια και την μόνωσή τους τζιαι τούτα. Τούτα εν καλά, εν θα μουρμουρώ ότι ούλλα εν μαύρα. Αλλά το τι παιχνίδι παίζεται διεθνώς ακόμα τζιαι για το περιβάλλον που λαλείς τζιαι συ ούλλοι στο ίδιο καζάνιν βράζουμε, κάμνει με να νευριάζω, αλλά τζαι στην Κύπρο έχουμε έτσι δείγμτα γραφής, όπως με το ΧΥΤΥ ας πούμε που εννεν η καλύττερη λύση, αλλά ούλλοι είχαν να πουν για τους λυμπιανούς,. αν το κάμναν στο δικό τους το χωρκόν όμως... σίουρα εν θα τους άρεσκε.
Τζιαι σίουρα στην Κύπρο με εξαίρεση τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τίποτε άλλο εν έσιει. Ειδικά το θέμα των μέσων μαζικών μεταφορών άστα.
(ήβρα σε να ακούεις τζιαι εν ισκάζω) αλλά να σου πω τζιαι τούτο. ξέρεις που έσιει μιαν μέρα χωρίς αυτοκίνητα μες το Σεπτέμβρη. Τζιαι εκλείσαν που λαλείς τη Μακαρίου για να πάει ο κόσμος με τα ποδήλατα. Τζιήνην την ημέρα εγώ επήα στο βιβλιοπωλείο το Ελλάς για να πιάω κάτι παραμύθκια για τα μωρά μου τζιαι μετά ήθελα να ψουμνίσω κάτι στολίθκια για την τάξη μου. Επειδή θα είχα κουβάλημα επήα με το αυτοκίνητο τζιαι όι με το ποδηλατίν μου, τζιαι επάρκαρα τζιαμέ στο ζήνα πάλλας. Δίπλα μου επαρκαρίσκαν όσοι ήταν να συμμετέχουν στη φάση της Μακαρίου τζιαι εκατέβαζαν που το αυτοκίνητό τους τα ποδήλατά τους. Εν να τους κατηγορήσει κανένας; Εκτός που μέναν καμιάν 20-30 άλλους πελλούς τζιαι τους μετανάστες κανένας εν κυκλοφορεί με το ποδήλατο; Ο λόγος; Κάθε φορά κοντέφκεις να σκοτωθείς. Εν έσιει υποδομές ούτε συνείδηση να προσέχουν τους ποδηλάτες. Ο άλλος είδα τον που την έδωκεν της μετανάστριας σαν έπιανεν την στροφή πας στα φώτα κλειστά. Εριξεν την που το ποδήλατο τζιαι ούτε που εσταμάτησε να δει τι έκαμεν. Ευτυχώς εσηκώθηκε η κορούα τζιαι ήταν καλά. Όμως, τα μωρά μας εκάμαν τζιαι έρευνες για τη ρύπανση της πόλης τζιαι δεν μπορείς να φανταστείς τι θα εγλιτώναμεν αν δεν εμπαίναν αυτοκίνητα στο κέντρο τζαι ίσιεν λεωφορεία με δρομολόγια τζαι ωράρια που να εξυπηρετούν τον κόσμο τζαι πρόνοιες για τους ποδηλάτες.
Αναρωθκιέμαι πώς εν τα πράματα τζιαμέ που μεινίσκεις εσύ. Ευχαριστώ για το διάλογο πάντως.
Δημοσίευση σχολίου