31 Αυγ 2007

sex and the country

Είμαι αναλόγως μικρή και τριανταφυλλένια. Πολλά πράγματα δεν τα έζησα και τα διαβάζω από κάνα Δρουσιώτη κτλ. Από τότε που θυμάμαι έχω την αίσθηση ότι πολλοί και διάφοροι κάνουν σεξ γουιθ δε κάντρι. Πέρα από το ζήτημα ελέγχου των κυπριακών εδαφών για πρόσβαση προς Μ. Ανατολή, και στο εσωτερικό υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα των άρχουσων τάξεων που φέρνουν κάθε προσπάθεια επίλυσης (με ή χωρίς εισαγωγικά) σε αδιέξοδο.

Υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνεις που χωρίς το κυπριακό δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Με κυριότερα συνθήματα "οι πρόσφυγες στα σπίτια τους" και τα συναφή, δεν θα άντεχαν μια διαδικασία επίλυσης που θα τους τα αναιρούσε. Μετά τι θα προβάλλαν; Την πετυχημένη πολιτική εσωτερικής διακυβέρνησης; Χαχαχούχα! που λέει και ένας φίλος.

Υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που τόσο καιρό πρόβαλλαν το έθνος και τον πατριωτισμό (αλήθεια τι σημαίνει πατριωτισμός όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κύπριο; τι ακριβώς υπερασπίζεται;) και που καταντούν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη σε επίπεδο επαναπροσέγγισης επειδή πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να έχουν του χεριού τους την Τ/κ άρχουσα τάξη και να την ελέγχουν υπερισχύοντας σε επίπεδο μπίζνες σε περίπτωση επίλυσης. Αλατοπιπερώστε και με λίγη ΕΕ και βρήκατε τον προσανατολισμό.

Υπάρχουν και οι δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν να προτείνουν κάτι εντελώς διαφορετικό αν κάπου στην πορεία δεν έχαναν την ταξική ανάλυση. Με δηλώσεις που θέλουν πρώτα να λυθεί το εθνικό και μετά όλα τα άλλα, δίνουν και πάλι το μπαλάκι στις άρχουσες τάξεις για να λυθεί κατά τα δικά τους συμφέροντα το θέμα. Χωρίς τη δραστηριοποίηση της βάσης του κόσμου, σε επίπεδο συνδικάτων και διαφόρων οργανωμένων συνόλων, εκεί πάει το πράμα. Στους άρχοντες. Εξαιτίας των οποίων τόσο καιρό η κατάσταση είναι αδιέξοδη και εξαιτίας αυτού του αδιεξόδου όλο και περισσότερο ακούγεται και γράφεται ο κίνδυνος για μη αναστρέψιμη διχοτόμηση.

Ερωτήσεις: ποιους συμφέρει η μη αναστρέψιμη διχοτόμηση; Ποιοι τους εκπροσωπούν πολιτικά;
ποιους συμφέρει μια λύση που να διασφαλίζει τον έλεγχο πάνω στο κεφάλαιο της άλλης πλευράς; Ποιοι τους εκπροσωπούν;
ποιοι νομίζουν ότι το εθνικό πρέπεί να λυθεί με γνώμονα τις άρχουσες τάξεις και όταν τελειώσει αυτό βλέπουμε πώς θα εξυπηρετηθεί η βάση των εργαζομένων;

Τι γίνεται με τον κόσμο; Τον μεροκαματιάρη κόσμο; Πόσες ελπίδες έχει καταφέρει να διατηρήσει; Πόσο αυτές του οι ελπίδες στηρίζονται στη βάση του "εμείς και οι Τ/κ" και πόσο στο "εμείς και οι άρχοντες"; Διαλεκτικά δεν είναι συγκρουόμενα τα συμφέροντά μας με τους δεύτερους παρά με τους πρώτους; Πώς λοιπόν θα επιτευχθεί λύση μαζί με τους άρχοντες; Πώς θα έχουμε αυτό που διαβάζω από δω κι απο΄κει "εθνική ενότητα" χωρίς δεξιά και αριστερά από τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται είναι ταξική ενότητα; (χωρίς δεξιά αλλά με αριστερά;) Πώς καταφέραμε (σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πριν 1-2 μήνες στον Πολίτη) το κυπριακό για πρώτη φορά να μην είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους Τ/κ; (έχει περάσει η ανεργία στην πρωτιά). Ακόμα και οι Τ/κ που στους ξεσηκωμούς τους και στις κινητοποιήσεις τους πριν από 3-4 χρόνια είχαν πρώτη παντιέρα την ΕΕ έχουν πάψει να την εμπιστεύονται. Στο νότο τι καημό της έχουμε;

Είναι εύκολο τα προβλήματα της καθημερινότητας να τα στρέφεις ενάντια στους συναδέλφους σου λόγω διαφορετικής καταγωγής παρά ενάντια στους μάστρους σου σε χώρες όπου εκκρεμεί εθνικό. Ειδικά όταν υπάρχει και τόση διαφθορά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο και τόση απελπιστική "κοινωνική ειρήνη".

Το κυπριακό θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο αν δεν στρέψουμε το βλέμμα μας προς τη σωστή κατεύθυνση κι αν δεν παραδεχτούμε στους εαυτούς μας κάποια πράγματα κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνεις που κάνουν σεξ γουιθ δε κάντρι.

Ας πιω καφέ.

3 σχόλια:

zappa είπε...

dystyxws h swsth katey8ynsh den fainetai na poulaei

Aceras Anthropophorum είπε...

Μή βιάζεσαι Ζάππα. Η προεκλογική δεν άρκεψεν ακόμα. Ίσως να υπάρχει καμιά έκπληξη, όπως αυτήν που μας επρόσφερεν η βάση του Ακέλ που όλοι την εθεωρούσαμεν Τασσονανουρισμένην

Lexi_penitas είπε...

Είναι για όλα αυτά που λες που δεν έχουμε δικαίωμα να απέχουμε από το πολιτικό γίγνεσθαι. Οι μάζες των Τ/Κ που το 2003 φώναζαν επανένωση και η πλειοψηφία των Ε/Κ που ήταν έτοιμη να πει το μεγάλο ΝΑΙ αν δεν δρούσε η περιρρέουσα, είναι εκεί. Μπορούν και πάλι να συσπειρωθούν και να να επανενώσουν την Κύπρο. Φτάνει στην εξουσία να βρεθούν δυνάμεις που θα πιστέψουν στο κοινό μέλλον και να ξανακτίσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Δυνάμεις που δεν θα αποκλείουν κανένα από τη διαδικασία επειδή κανένας δεν περισσεύει. Δυνάμεις που θα βοηθήσουν το λαό αναδείξει τις ποιότητες του που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Όπως λέει και ο φίλος ο Δημήτρης στο μπλογκ προεδρικές "Sta hronia tis extreme pagkosmiotitas, tis omospondias ston maximum vathmo, ta hronia pou oi apostaseis kai oi diahwrismoi exanemizwnte, i hwra mou myxo-paizei me tin idea tou kyriarhou kratous X 2." Καιρός να ξυπνήσουμε.