28 Οκτ 2007

Η απομυθοποίηση του Ντόναλντ Ντακ

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων. Και 28 Οκτώβρη. Εδώ απομυθοποιείται ο Ντόναλντ Ντακ. Ο εργαζόμενος, ο άτυχος, ο αππαράοτος, ο φουκαράς, ο άνεργος, ο φωνακλάς, ο γκρινιάρης, ο κουτοπόνηρος Ντόναλντ Ντακ. Πρόκειται για ένα βίντεο προπαγανδιστικό. Σε μια εποχή που μία ραδιοφωνική εκπομπή είχε κατορθώσει να πείσει έναν ολόκληρο λαό ότι δέχεται επίθεση από τους αρειανούς, πώς να το προσπεράσω αδιάφορα; Ειδικά όταν αυτά τα πράγματα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εν πολλοίς συνεχίζονται.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Παγκόσμια μέρα για τα Κινούμενα σχέδια είναι σήμερα;

Μάλιστα! Βρε τον έρμο τον πάπιο τον Ντόναλτ...Κλήθηκε να παίξει λοιπόν στο διαφημιστικό σποτάκι του Αμερικανικού Treasury Department αλλά προφανώς δεν πληρώθηκε καν, γιατί όταν τον....γνωρισα εγώ, στα μέσα της δεκαετίας του 60, μπατίρης ήταν πάλι.

Έχει κάποια σημασία πάντως πως το σποτάκι έγινε το 1943 δηλαδή μέσα τον Β Πόλεμο καθώς τα έξοδα στην πολεμική βιομηχανία έτρεχαν.

Η προσωπικότητα του Ντίσνεϊ είναι αμφιλεγόμενη αναφορικά με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις της, ωστόσο θα ήταν τελείως ισοπεδωτικό να μηδενίσει κανείς τη δουλειά του που στηρίχτηκε στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στον συνδυασμό της με την εκφραστικότητα των ζώων αφ ενός και, αφ ετέρου για ορισμένες σπουδαίες και πρωτοποριακές δημιουργίες όπως η Φαντασία.

Προσωπικά προτιμώ πάντως τον Τσάρλι Μπράουν , τον Σνούπι και όλη την παρέα των Peanuts. :-)

(σε αυτό το μπλογκ όλο και κάτι μαθαίνω...εμ...πως αλλιώς θα ήταν στις σελίδες μιας Δασκαλούας;)

stalamatia είπε...

Τελικά ο Ντόναλτ λίγο πολύ αντιπροσωπεύει και όλους τους φουκαράδες που πάντα η τσέπη είναι άδεια πρίν βγει ο μήνας.

the Idiot Mouflon είπε...

Quack Quack