30 Οκτ 2007

Σκέψεις για τους μετανάστες

Καθώς το Rainbow festival (βλ. και εδώ) πλησιάζει (ευχαριστώ, συνάδελφε, για την υπενθύμιση), μου ήρθε στο νου κάτι που είδα το Σάββατο το βράδυ σε ένα δρόμο της Λευκωσίας εκεί στις "δισκοθήκες". Είχα σταματήσει σε ένα φούρνο για γάλα και ψωμί, και περνούσε μια πανέμορφη πομπή, γεμάτη με χορό και μουσική (ακόμα και ψεύτικο ελέφαντα) - μάλλον από την κοινότητα της Σρι-Λάνκα. Κι εκεί που αυτοί οι άνθρωποι σπάνια βρίσκουν αποδοχή ή σπάνια τους δίδεται σημασία ή δεν μας ενδιαφέρει τι έχουν να μας πουν, είχαν γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Όλοι τους παρακολουθήσαμε με δέος και θαυμασμό.

Παράλληλα, μια συνάδελφος μου έστειλε το πιο κάτω:

Περί στερεοτύπων (συζήτηση με 12χρονη μαθήτρια)


-Κυρία, πόσους μαθητές έχεις;

-17

- Ποιο συμπαθείς πιο πολλά;

- Ένα κοριτσάκι που την Αίγυπτο

- Που την Αίγυπτο...; Εν μαύρη;

- Οϊ

- Εν τριχωτή;

- Οϊ

- Βρωμεί;

- ...Οϊ!!!

- Εν παλαβή;

- Οϊ

- Ε, εν άσιημη τότε...

- Οϊ εν πολλά γλυκιά. Μα γιατί πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάτι αρνητικό;

- Ε, αφού έννεν Κυπραία κυρία...

- ....!!!!

Κι εγώ η δασκαλούα αναρωτιέμαι... Είναι το σχολείο και ο υπό έμφαση στόχοςγια διαπολιτισμικό διάλογο, αρκετά για να αλλάξουν κάποια πράγματα; Όταν έγινε ένα ατύχημα στον Κοτσιάτη, πέθανε ένας εργαζόμενος μη Κύπριος. Ο Κύπριος (και εργοδότης του μη Κύπριου πιθανότατα) έζησε. Δήλωση (άλλου) Κύπριου: "Ε, ευτυχώς που εν εθρηνήσαμεν θύματα". Και συνάδελφοι μου λένε για δηλώσεις παιδιών του τύπου "Ούφφου τούτη η Φιλιππινέζα μου, μα εν μου έβαλε χαμ στο σάντουιτς;". Το σχολείο δεν είναι έξω από την κοινωνία, αλλά είναι μέρος της και την αντικατοπτρίζει. Η κύρια δουλειά βρίσκεται (και) αλλού.


Ένα αρνητικό στοιχείο που έχει κατά τη γνώμη μου το φεστιβάλ Rainbow, είναι η φτωχή προσέλευση των ντόπιων. Είναι σαν να κάνουν πάρτι οι μετανάστες μόνοι τους. Ελπίζω φέτος να είμαστε περισσότεροι...

Update (1 Νοεμβρίου 2007, ώρα 15:07): Και κει που έπινα το φραπέ μου, παίζοντας με τον υπολογιστή και φυσώντας τις μίξες μου (σόρρυ για την παραστατικότητα), έπεσα πάνω σε αυτό το βίντεο, όπου, για ακόμα μια φορά, οι μετανάστες μένουν διεκδικώντας μόνοι τους. Χωρίς συνδικάτα πίσω τους να τους στηρίζουν, με ντόπιους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού μάλλον. Από το μπλογκ θα δημοσιοποιώ από δω και μπρος για όποια κινητοποίηση μαθαίνω. Πολλές από αυτές δεν πολυβγαίνουν προς τα έξω... (βλ. ρόλος των ΜΜΕ κτλ)

15 σχόλια:

Banana Republic Cyprus είπε...

Είναι λυπηρό δυστυχώς αυτό που συμβαίνει. Η ΜΑΖΙΚΗ αποχή από "ξένα" φεστιβαλ και εκδηλώσεις αντικατοπτρίζει την έκταση της αποδοχής που δείχνουμε. Και ξέρεις τι είναι ακόμη πιο γελοίο; Αν ήταν κανένα Γαλλικό ή Γερμανικό φεστβάλ να δεις πόσοι κυπραίοι θα τρέχανε για να έχουνε να λένε πως καταλάβουν και εκτιμούν την σικ γαλλική μουσική... άσχετα αν μόνο Μερσί ξέρουνε να λένε. Ρατσισμός και κόμπλεξ πάνε μαζί.

stalamatia είπε...

Ο ρατσισμός πρέπει να καταπολεμάτε από το σπίτι και από το σχολείο.
Ακόμη και οι γονείς να είναι ρατσιστές, αν τα παιδιά διδαχτούν στο σχολείο τι σημαίνει ρατσισμός,ε κάτι θα τους μείνει.
Δυστυχώς έχω βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις ρατσισμού στη Κύπρο από παιδιά προς την οικιακή βοηθό ,που και εγώ και ο γιός μου ντραπήκαμε για λογαριασμό των γονιών τους.

Yiota είπε...

ποτε μας δεν χρειαστηκαμε βοηθους για να μας κανουν τις δουλειες και εννοω σπιτι μας. ο μπαμπας, η μαμα και γω τις κανουμε και μονοι μας τις δουλειες. εχω δει ομως καταστασεις που πραγματικα με κανουν και παραξενευομαι ωρες ωρες. αυτη η σκληροτητα ορισμενων γυναικων και ανδρων απεναντι σε ξενους βοηθους και ειδικοτερα σε οικιακες βοηθους ειναι απεριγραπτη. και οταν λεω σκληροτητα δεν εννοω μονο θυμο απεναντι στους ξενους, αλλα ταυτοχρονα και αγενεια. Για παραδειγμα, μου ετυχε να ακουσω παλαιοτερα μια οικιακη βοηθο η οποια bytheway ηταν κουκλα σπουδασμενη να μας λεει για ορισμενους κυπριους, που τους καθαριζε τα διαμερισματα τους. συγκεκριμενα μου κανε εντυπωση που ελεγε για καποια κοπελα η οποια ειχε κανει ανω κατω το σπιτι της μετα απο μεθυσι με τον γκομενο της και πεταγμενα παντου χαρτια και καθε ειδους βρωμια και να μας λεει η κοπελα οτι τετοια βρωμια δεν ειχε ξανασυναντησει σε σπιτια κυπριων που καθαριζει.

Lexi_penitas είπε...

Οι πιο πολλοί φίλοι μου εδώ που ζω είναι Ινδοί, Σύριοι, Φιλιππινέζοι, Καταριανοί, και τέλος πάντων άνθρωποι που στη Κύπρο πολύ λίγοι θα ήθελαν για φίλους τους. Η συναναστροφή μαζί τους είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αμβλύνει τα ρατσιστικά αισθήματα που στη Κύπρο λίγο πολύ όλοι κουβαλούμε.

Η αντίληψη της διαφορετικής κουλτούρας της οποίας είναι φορείς, η επαφή με το τρόπο που αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες σχέσεις,(που συνήθως είναι πολύ πιο ειλικρινής από το δικό μας) η συνειδητοποίηση ότι η ανθρωπιά βρίσκεται σε ψηλότερο βάθρο στις χώρες τους παρά στη δική μας, έχουν καταλυτική επίδραση στο να τους δει κάποιος με άλλο μάτι.

Πιστεύω ότι η συμμετοχή στο φεστιβάλ Rainbow είναι μια καλή ευκαιρία για όλους.

Αϊντε κύπριοι μπλόγκερς! Όχι μόνο λόγια...

Ανώνυμος είπε...

Ολα αυτά που λες τ'ακούω και εγώ γύρω μου και με λυπούν αφάνταστα. Πιστεύω ότι σαν εκπαιδευτικοί μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι και ίσως κάνουμε μια μικρή διαφορά. Αν μη τι άλλο, ν'ακούσουν τα παιδιά μια διαφορετική άποψη, απ'αυτή των Media και ίσως του σπιτιού τους. Στο rainbow δε, πάω σχεδόν κάθε χρόνο. See you there!
PS Σε άκουσα Δασκαλούα στον Αστρα (δυστυχώς μόνο κανα μισάωρο)! Εχεις δροσερή φωνή! Ωραία τα αποσπάσματα από Λιλιπούπολη και Τριβιζά.

Ανώνυμος είπε...

brc & yiota, welcome

Φίλοι επισκέπτες του μπλογκ,
Σαφώς και όλοι οι παράγοντες είναι αναγκαίοι για να "περάσουν" με αποτελεσματικό τρόπο τα αντιρατσιστικά μηνύματα. Απλώς, αναρωτιόμουνα πόσα μπορείς να κάνεις όταν οι γονείς "σηκώνουν" τα παιδιά τους από σχολεία με πολλά παιδιά "μη ελληνορθόδοξα κυπριοπουλα" ή άμα έρχονται να σου φωνάζουν μπροστά από το παιδί τους επειδή κάθεται με "άλλον". (μη ελληνορθόδοξο κυπριοπουλο προφανώς)

Νεγρίτα, ευχαριστώ για την άποψή σου και για το κομπλιμάν για την φωνή μου. Λες απ΄τη δροσερή φωνή να το άρπαξα το κρυολόγημα; Ελπίζω κι εγώ να σε δω στο φεστιβάλ. Θα βάλω γαρίφαλο στ' αυτί να με αναγνωρίσεις. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Δασκαλούα,
θα κρατώ ένα βιβλίο του Foucault υπομάλης για να φαίνουμαι intellectual! Βουρώ να τ'αγοράσω!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι πολλά χτιτζιασμένος!

Και εξηγούμαι: φέτος έχω στην τάξη μου ένα εξαιρετικό παιδί από μια άλλη χώρα. Πρόκειται για ένα παιδί μεταναστών (οικονομικών προσφύγων) που ήρθαν στην Κύπρο τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου, το παιδί δεν ξέρει καθόλου ελληνικά! Σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε αλλόγλωσσο παιδί δικαιούται κάποιες ώρες (νομίζω 2) ενισχυτικής διδασκαλίας για την ταχεία εκμάθηση των ελληνικών. Οι ώρες αυτές ακόμα να δοθούν από τους υπευθύνους (και προφανώς δεν θα δοθούν καθόλου φέτος) παρ’ όλες τις εντονότατες προσπάθειές μου από την πρώτη ημέρα που ήρθε στο σχολείο! Η δικαιολογία είναι ότι οι ώρες κατανέμονται στα σχολεία βάσει ενός σχεδίου που ετοιμάζεται από την περσινή χρονιά. Δηλαδή αν έρθει ένα παιδί μεταναστών στα μέσα της σχολικής χρονιάς δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα; Μήπως θεωρούν ότι οι μετανάστες προγραμματίζουν τη μετανάστευσή τους και ειδοποιούν από ένα χρόνο προηγουμένως το σχολείο που θα φοιτήσει το παιδί τους για να τους κρατήσουν ώρες ενίσχυσης;;;;;; Όπως τα βλέπω τα πράγματα, απλά «ρίχνουν» αυτά τα παιδιά μέσα στις τάξεις και επαναπαύονται στο φιλότιμο και στην ευαισθησία των δασκάλων. Δίχως πρόγραμμα, δίχως διάθεση, δίχως όραμα. Όμως και οι μετανάστες μαθητές έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Το παιδί αυτό ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας. Αλλά πώς θα διεκδικήσουν οι μετανάστες τα δικαιώματά τους; Ελληνικά δεν γνωρίζουν ακόμα, λεφτά δεν έχουν για να χρυσοπληρώσουν κάποιο δικηγόρο, αυτοκίνητο δεν έχουν, ψυχολογικά θέλουν να ενταχθούν κι όχι να κοντραριστούν με την Πολιτεία κ.ά. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι οι δάσκαλοι είναι ίσως οι ΜΟΝΟΙ που μπορούν να προασπίσουν τα δικαιώματα των μεταναστών μαθητών αλλά και γονιών τους. Να σταθούν ασπίδα μπροστά στην αναβλητικότητα, στην αδιαφορία, στη ψευδο-νομικίστικη δικαιοσύνη και στην καταστροφική γραφειοκρατία. Εξάλλου έχουμε ηθικό χρέος συνάδελφοι να υπερασπιζόμαστε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα παιδιά, ειδικότερα τα μη προνομιούχα!

Έτσι, για να δείτε ορισμένοι πώς λειτουργούν τα πράγματα...

Unknown είπε...

Το κρυολόγημα της το χάρισα εγώ, όπως και σε πολλούς άλλους, μιας που το περιφέρω όπου παω εδω και πολλές μέρες!

Κατά τα λοιπα θα συμφωνήσω με το ΄παραπάνω σχόλιο για τον τεράστιο ρόλο των εκπαιδευτικών στην υπόθεση ρατσισμός.

Και όπως ξέρουμε όλοι η κοινωνία μας όλο και πιο πολύ αποκτά ρατσιστικές συμπεριφορές για λόγους που μπορούν να αναλυθούν.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην αμελούμε να κάνουμε όλοι το λίγο που μπορούμε και κυρίως να μιλάμε ανοιχτά χωρίς φόβο όπου σταθούμε και βρεθούμε.

Yiota είπε...

το κωμικοτραγικο ειναι οτι βλεπω μωρα ξενων που ειναι πανεξυπνα και πραγματικα εκπληττομαι διοτι τα δικα μας μωρα γενικα , ο νους τους ειναι πανω στα παιχνιδια και στα υλικα αγαθα, ενω τα παιδακια τα ξενα διοχετευουν την ενεργεια τους σε πιο χρησιμα πραγματα, οπως διαβασμα και παιχνιδια εξω στη φυση, παρα να παιζουν xbox και αλλες τετοια. (θα βαλω ενα προσφατο παραδειγμα στο blog μου)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί και μη. Αυτό που θα ήθελα να δω να γίνεται στην κύπρο είναι τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν, να ξεσηκώνονται και να παίρνουν μέτρα ενάντια σε ρατσιστικές προσβολές και καταστάσεις. Πως περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα αν εσείς ως εκπαιδευτικοί που βιώνετε καταστάσεις και σίγουρα δεν τις ανέχεστε δεν τις καταπολεμάτε με αντίδραση; Καλά τα forums, τα blogs, οι εκδηλώσεις. Μετά τι γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ acid x,
για να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί πρέπει πρώτα απ'όλα να είναι οι ίδιοι αντιρατσιστές. Και εδώ πολύ φοβάμαι ότι εδώ χάσαμε! Να μη σου παραθέσω σχόλια που ακούω από κάποιους συναδέλφους, και νομίζω ότι στη δημόσια εκπαίδευση τα πράγματα είναι χειρότερα. Το ίδιο το αναλυτικό πρόγραμμα είναι από τα πλέον εθνικιστικά στην Ευρώπη (βλ. μαθήματα Ιστορίας, Θρησκευτικών,
Ελληνικών) όπου τα παιδιά μαθαίνουν ότι είμαστε απόγονοι των ένδοξων Αρχαίων Ελλήνων, οι δε υπόλοιπου λαοί λάμπουν δια της απουσίας τους, σαν να μην υπήρξαν άλλοι μεγάλοι πολιτισμοί στην υφήλιο. Και άλλα πολλά...
Τώρα τι κάνουμε όσοι θέλουμε να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση? Προσωπικά, όπως λέει και ο Πίττας, δεν σιωπώ,μιλώ, όπου ακούσω ρατσιστικά σχόλια. Στην τάξη, διαλέγω κείμενα, ασκήσεις και συζητήσεις γύρω από το θέμα (διαφορετικότητα, διακρίσεις, μετανάστευση, ρατσισμός). Τι άλλο να κάνω? Να τα βάλω με ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα? Εδώ ένα νέο βιβλίο Ιστορίας βγήκε ΣΤ δημοτικού και έγινε το έλα να δεις. Το οποίο ποτέ δεν θα μάθω τι ήταν ακριβώς αφού το αποσύραν. Εχουμε δρόμο μακρύ!
PS δασκαλούα, πέρσι παρακολούθησα ένα καταπληκτικό 5ήμερο σεμινάριο επί του θέματος μεσω του προγράμματος Grundvig. Αν σε ενδιαφέρει να σου στείλω λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...

Γεωργίου Χολιαστού

ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ

Αρίζωτοι στη νέα κι απ' την παλιά τους
πατρίδα ολοσχερώς ξεριζωμένοι
χαμένοι, με χαμένη τη χαρά τους
περνούν οι μετανάστες εις την ξένη'

Και κάνουν συγκεντρώσεις οι καημένοι
και λεν: "η αγαπημένη μας πατρίδα"-
όμως πολύ δεν είναι αγαπημένη
κι όλο λιγότερο είναι πατρίδα.

Γιώργης Χολιαστός

Unknown είπε...

شركات نقل عفش بالرياض
تغليف الاثاث
نقل عفش داخل الرياض
شركة رش مبيدات بالرياض
شركات مكافحة القوارض
شركة ابادة الحشرات
شركة مكافحة حشرات بالرياض
مكافحة البق
مكافحة حشرات الفراش
شركات مكافحة النمل الابيض بالرياض
here
here

Unknown είπε...

here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here

شركة عزل خزانات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة تخزين اثاث
شركة نقل اثاث الرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
عزل مائي
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة تنظيف اثاث بالرياض