21 Νοε 2007

Chavela Vargas - La Llorona (Clip)

Για πολλούς λόγους...

12 σχόλια:

yannispap είπε...

Πόση δύναμη χρειάζεται και πόσος πόνος να μείνει πίσω άραγε,για να δραπετεύσει κάποιος απο την πραγματικότητα.Αυτο-καταστολή θα έλεγα για τη Φρίντα Κάλο, μέσα απο τα χρώματα της οδύνης πάνω στον καμβά.

stalamatia είπε...

Πέρση είχα δει τη ταινία με τη Φρίντα Κάλο, φοβερές αντοχές με τόσα που πέρασε.

DarkElf είπε...

Δε νομίζω ότι η Φρίντα περιόρισε τον εαυτό της ή τη τέχνη της! Έζησε τη ζωή της στο έπακρο με όλες τις συνέπειες των πραξεών της! Και από τη ζωή της δημιούργησε τη τέχνη της! Απλά θεωρώ ότι δέχτηκε όλα τα "χτυπήματα" από τη ζωή κ τους ανθρώπους γύρω της, όπως γίνεται σε κάθε "διαφορετικό" κ "αντισυμβατικό" άνθρωπο! Το οτι κατάφερε ότι κατάφερε την έκανε τελικά Φρίντα Κάλο...

Ανώνυμος είπε...

οι απογοητεύσεις υπάρχουν για να δοκιμάζονται οι αντοχές μας. οι αντοχές που έχουμε κάποτε ξαφνιάζουν και εμάς τους ίδιους. Πότέ όμως δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πάντα κάτι άλλο μας δίνει δύναμη και αξία για να παλεύουμε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα! Αγαπημένο τραγούδι. Είδες την μετάφραση που έκανα πριν λίγο καιρό;

Είναι εδώ



PS Ευχαριστώ και για την υποστήριξη ενάντια στο κυνήγι Σ:))))))

Δασκαλούα είπε...

@ πρώτους τρεις, ωραίες οι σκέψεις σας για την κάλο

@ ανώνυμος: κάτι πέτυχες! ;-)

@ μαυρόγατος: διαφωνώ με την μετάφρασή σου! Παρόλα αυτά οι ζιβανίες σε περιμένουν αν ξαναβρεθείς στα μέρη μας!

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα και πάλι! Μ ενδιαφέρει πάρα πολύ που διαφωνείς! Μπορείς να γίνεις λίγο πιό συγκεςκριμένη; Πρέπει να σού πω ότι έδωσα προτεραιότητα στο να διατηρήσω ακριβώς τον τονισμό και τις συλλαβές, αλλά νομίζω ότι τελικά βγήκε καλό και το σύνολο! Αν έχεις χρόνο μού απαντάς Σ;)))))

Ανώνυμος είπε...

Μαυρόγατε,

ανάμεσα σε τρώω στα όρθια και πίνω ένα φραπέ να ανοίξει το βλέφαρο, σου λέω ότι, έστω ότι αλλάζεις λέξεις/φράσεις για να κολλάω στο μέτρο, έστω ότι δεν μεταφράζεις το llorona γιατί έχει συγκεκριμένη σημασία ως υπαρκτό (;) πρόσωπο (έστω και σε επίπεδο μύθου εννοώ), πάλι δεν λέει τύλιξέ με, ας πούμε λέει σκέπασέ με, που δεν σου χαλάει καν το μέτρο. Τώρα ότι το ερωτιάρης είναι στοργικός κανονικά και το παιχνιδιάρης είναι γευστικός/νόστιμος/εύγεστος... ε, αυτά είναι (όπως το θέτεις εσύ δηλαδή) θέματα ποιητικής αηδίας (όχι αηδίας το άλλο, όντως καλό σου βγαίνει, αλλά εγώ όταν το ακούω δεν είναι αυτά που καταλαβαίνω. De todas formas, no es fácil traducir la poesía. Ciao!

Μαύρος Γάτος είπε...

Βρε Δασκαλούα! Τώρα διαφωνώ εγώ! Σ;))))

Αν έλεγα "σκέπασέ" με θα έπρεπε να πω "*μέ το* πέπλο σου σκέπασέ με" που δεν ταιριάζει. Τύλιξέ με και σκέπασέ με όμως δεν έχει καμμία διαφορά, νομίζω, εκτός αν πάρεις το "τύλιξέ με" μεταφορικά (κ πονηρά Σ;)))

Για τα ερωτιάρης-παιχνιδιάρης κάνεις λάθος. Τα βλέπεις αντίστροφα: Στην πρώτη στροφή λέει carinhoso που το μετέφρασα ερωτιάρης και στη δεύτερη sabroso που το μετέφρασα παιχνιδιάρης.

Carinhoso είναι φυσικά ο νοστιμούλης. Εδώ όντως του άλλαξα τα φώτα, χωρίς όμως να ξεφύγω - νομίζω - από το πνεύμα του τραγουδιού. Γιατί λέγοντας νοστιμούλης φυσικά και διαφημίζει ερωτικά τον εαυτό του.

Sabroso δεν σημαίνει στοργικός ούτε με σφαίρες! Είναι μια διεθνής λέξη που σημαίνει τον πονηρούλη, τον ατακτούλη, τον ερωτικά παιχνιδιάρη, τελικά. Τη λέμε και στα ελληνικά, σαμπρόζος-σαμπρόζα.

Αυτά και τα ξαναλέμε
Σ;))))

Ανώνυμος είπε...

Ok. Και τώρα πώς βελτιώθηκε ο κόσμος; Δεν βαριέσαι, ένα τραγούδι/έργο τέχνης, λέει στον καθένα ό,τι είναι να πει στον καθένα. Ε, κατά τα άλλα, μαυρόγατε, δεν είμαι κι απόφοιτος ισπανικής φιλολογίας!!! Απολογούμαι αν σε πλήγωσα. Τέσπα, δεν έχει και τόση σημασία τώρα πια, για αυτό θα σταματήσω να ζορίζω τους τένοντές μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Chavela είναι άψογη!

Μαύρος Γάτος είπε...

Ότι βελτιώθηκε ο κόσμος, βελτιώθηκε! Γιατί αλληλεπιδράσαμε.

Κατά τα άλλα έχω πληγωθεί αφάνταστα, αλλά σε μερικά χρόνια μπορεί να το ξεπεράσω- βρε Δασκαλούα, τί λες ;;;

Σ;-))))))))

Ανώνυμος είπε...

μαυρόγατε, αν μη τι άλλο, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι...
;-)
Άλλα ήθελα να πω με αυτό το ποστ κι άλλα βγήκαν στο τέλος. Να 'ναι καλό ο/η ανώνυμος, το 'βαλε σε μια τάξη.

Αλλά και τα υπόλοιπα, καλά κάναν που βγήκανε. Αυτά είναι τα καλά με τα blogs - τα απρόβλεπτα, οι διάφορες οπτικές κτλ.