23 Μαΐ 2007

Αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη

Ακολουθεί κείμενο του Μανόλη Σόβολου που πήραμε με μέηλ με τις απόψεις του για το θέμα.

7 Φεβρουαρίου 2007

Προς
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΔ

ΘΕΜΑ: Αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/σσες,

Όπως γνωρίζετε τα δυο τελευταία χρόνια ο μέγιστος αριθμός μαθητών για την πρώτη τάξη, σε μερικά σχολεία, είναι 25 παιδιά. Παρά τις υποσχέσεις για συνέχιση της πολιτικής αυτής και στις επόμενες τάξεις, τίποτα δεν έγινε. Αποτέλεσμα: σε πολλές τάξεις όταν τα παιδιά πηγαίνουν στη Δευτέρα τάξη να ενώνονται τμήματα με 28-30 παιδιά.

Επίσης, πολλοί γονείς, Σύνδεσμοι Γονέων και Διευθυντές αναγκάζονται να γίνονται "ζήτουλες" και να "γλείφουν" λειτουργούς του Υπουργείου για να γίνει παρέκκλιση στα σχολεία τους. Έχω τη γνώμη ότι δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Η Ομοσπονδία οφείλει να δει το ζήτημα συνολικά και να απαιτήσει να γίνει σταδιακή μείωση του αριθμού των παιδιών σε όλες τις τάξεις σε όλα τα σχολεία. Αρχίζοντας από το Σεπτέμβρη του 2007, να απαιτήσουμε η Α΄ και Β΄ τάξη να έχουν το πολύ 25 μαθητές. Στη συνέχεια να ακολουθεί κάθε χρόνο μείωση και για την επόμενη τάξη.

Οφείλω να σημειώσω ότι προσωπικά δεν θεωρώ ότι και αυτή η μείωση δεν είναι επαρκής στις σημερινές εκπαιδευτικές συνθήκες. Ας αρχίσουμε έστω να απαιτήσουμε δυναμικά τουλάχιστον αυτά που είχαν υποσχεθεί.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας επισημάνω την απαράδεκτη τακτική σας που βιώνω, προσωπικά για 12 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια από προσωπικό ενδιαφέρον για τα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και η παιδεία γενικότερα, σας έχω στείλει σωρεία προτάσεων και εισηγήσεων. Ποια η αντιμετώπισή σας; Όλα αυτά τα χρόνια δεν πήρα ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ούτε μια φορά δεν απαντήσατε, έστω τυπικά, ότι λάβατε και διαβάσατε μια εισήγηση. Δεν υποστηρίζω ότι οι προτάσεις μου ήταν οι καλύτερες. Τουλάχιστον θα μπορούσατε να τις συζητήσετε. Αρνείστε πεισματικά να ενημερωθείτε ακόμα και με στοιχεία που θα σας ήταν χρήσιμα σε διαπραγματεύσεις. (π.χ. ολοήμερο σχολείο). Σε συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών βέβαια χύνετε "κροκοδείλια δάκρυα" για τη συμμετοχή των δασκάλων, για την έλλειψη ενδιαφέροντος κ.λ.π. Όμως αν αυτή η συμπεριφορά επιδεικνύεται σε όλους τους συναδέλφους, τι αναμένετε;

Σας κατηγορώ λοιπόν ευθέως για υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτό φαίνεται και από τη διατήρηση ενός αντιδημοκρατικού καταστατικού, με δικαιολογίες και κωλυσιεργίες, για να διατηρείτε τις καρέκλες σας, μετατρεπόμενοι σε αναχώματα της οργής και αγανάκτησης της βάσης του κλάδου σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή πολιτική. Είσαστε οι υπαίτιοι της αδρανοποίησης του δυναμικού των χιλιάδων δασκάλων. Εύχομαι σύντομα να συναισθανθείτε το χρέος σας για τη δυναμική διεκδίκησης ποιοτικής εκπαίδευσης για ΟΛΑ τα παιδιά και να πορχωρήσετε στον εκδημοκρατισμό της ΠΟΕΔ.

Με εκτίμηση

Μανόλης Σόβολος
Ανεξάρτητος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: