30 Μαΐ 2007

Νέο από Μανόλη Σόβολο για την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων ΠΟΕΔ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΟΒΟΛΟΣ

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 29/5/07 η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Στα θέματα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η Λογοδοσία των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και η Οικονομική Έκθεση. Δυστυχώς, ήταν και τα μόνα που συζητήθηκαν, χωρίς μάλιστα να τεθούν σε ψήφιση, ούτε οι εισηγήσεις των αντιπροσώπων για τα πεπραγμένα.

Η νοοτροπία που έχει επικρατήσει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ εκφυλίζει κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης. Φοβούνται και τον ίσκιο τους, μήπως η βάση του κλάδου αποφασίσει έστω και για ένα θέμα. Στις 2:30 μ.μ. τελειώνουν οι εργασίες και πάμε για φαγητό, πληρωμένο παρακαλώ(!) Δεν διανοούνται ότι μπορεί να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να αποφασίσουμε για συνέχιση των εργασιών, σε ημερομηνία μετά το κλείσιμο το σχολείων. Το θετικό είναι ότι σήμερα ακούστηκαν, έστω και ελάχιστες, μερικές φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο προετοιμασίας και λειτουργίας της Συνδιάσκεψης.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν γραμμένα θέματα για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης, Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, ΚΕΑ, Έκθεση προόδου της επιτροπής Καταστατικού, και θέματα τα οποία είχα εγγράψει και σας έχω ενημερώσει.

Δυστυχώς, με τις έντεχνες κωλυσιεργίες πολλών, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και στο τέλος του Ιούνη.

Στην κριτική μου για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. ανέφερα ότι αν ψάξει κανένας για θετικά, σίγουρα θα βρει όπως σε κάθε δραστηριότητα. Η θέση μου όμως ως Γενικού Αντιπροσώπου δεν είναι να κρίνω τη δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ ως να επρόκειτο για πολιτιστικό σύλλογο ή σύλλογο προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας. Η κριτική πρέπει να γίνει από τη σκοπιά της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρέπει να επιδείξει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αγωνιστική και διεκδικητική στάση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των δασκάλων και του δικαιώματος όλων των παιδιών για ποιοτική ολόπλευρη μόρφωση στα σχολειά μας. Αυτό το πράγμα δεν το είδαμε τη χρονιά που πέρασε.

Αντίθετα, αντί να υπερασπιστεί και να αγωνιστεί για την ταχύτερη Εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το λαό, μας προβάλει την ιδιωτική ασφάλιση και σπαταλούν εργατοώρες για να σπρώξουν τα πράγματα προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Μας προβάλουν το επιχείρημα ότι είναι προαιρετικό. Μα και η πρόταση της κυβέρνησης για το όριο αφυπηρέτησης, που απορρίπτουμε, μιλάει για προαιρετικότητα. Είναι άραγε τόσο αφελείς που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο τους οδηγούν στη νομιμοποίηση, στις συνειδήσεις των δασκάλων, της ατομικής λύσης και όχι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Η «Παιδική Χαρά». Παρά τα όποια θετικά, έχει καταντήσει η μισή να είναι διαφημίσεις και μάλιστα οι περισσότερες δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στα παιδιά.

Το «ολοήμερο σχολείο», για το οποίο κάποιες κινήσεις εκφράζουν την ευαρέσκειά τους, έχει ανοίξει τις πόρτες για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομίσθιοι κ.λ.π.), δημιούργησε πρότυπα εγκλεισμού των μαθητών επί ώρες, άρχισε η κατηγοριοποίηση των σχολείων, μπαίνει η ιδιωτικοποίηση τομέων του σχολείου, οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για το φαγητό των παιδιών και σιγά σιγά προετοιμάζεται το έδαφος και για άλλα πράγματα. Αν κάποιοι είναι ικανοποιημένοι και περήφανοι από όλα αυτά, προσωπικά δεν είμαι. Και το κυριότερο έχουμε αφήσει όλα τα άλλα σχολεία στο έλεος …

Για την ενημέρωση και το σεβασμό στη γνώμη και τη θέληση της βάσης του κλάδου δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Η ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ έμεινε ανημέρωτη, χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα. Πρότεινα τη δυνατότητα φιλοξενίας των εισηγήσεων, προτάσεων, θέσεων όλων των Γενικών Αντιπροσώπων, τουλάχιστον. Τη δημιουργία mail list με όλους τους αντιπροσώπους και τα σχολεία για άμεση πληροφόρηση. Αγρόν αγοράζουν όλη τη χρονιά. Τους έστειλα πάμπολλες εισηγήσεις για πολλά θέματα. Ούτε μια απάντηση ότι έστω το διάβασαν. Όταν αυτή είναι η αντιμετώπιση σε εκλεγμένο Γενικό Αντιπρόσωπο, καταλαβαίνετε τι γίνεται με τα υπόλοιπα μέλη. Δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια για ουσιαστική λειτουργία των Επαρχιακών συνελεύσεων. Ούτε τα μέλη τους που κοσμούν τα πολυτελή προεκλογικά τους φυλλάδια δεν παρευρίσκονται.

Σε κάθε συνδιάσκεψη προσπαθούν να μην μου δώσουν χρόνο όπως στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια, γιατί είμαι ανεξάρτητος αντιπρόσωπος. Το καταστατικό προβλέπει ακόμη και πριν την εκλογή, την ισότιμη μεταχείριση. Αυτοί επιμένουν ότι θα μιλούν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων από 10’ και μετά εγώ 1-2’ όπως κάθε αντιπρόσωπος. Στις εκλογές αυτοί οι ίδιοι κύριοι ακύρωσαν 3 ψηφοδέλτιά μου, γιατί δεν είχαν σημειωθεί στο τετραγωνάκι που έδειχνε τον συνδυασμό αλλά μόνο δίπλα στο όνομά μου. Εκεί που τους βόλευε με αντιμετώπιζαν ως συνδυασμό, τώρα απλά ως οποιοδήποτε αντιπρόσωπο. Αν αυτό δεν είναι φασιστική νοοτροπία αναρωτιέμαι ποια είναι. Με πολλούς αγώνες σήμερα μου ανακοίνωσαν ότι μου παραχωρούν(!) μερικά λεπτά παραπάνω να μιλώ πριν από τους άλλους αντιπροσώπους. Ο αγώνας συνεχίζεται με ένστασή μου στην επόμενη συνδιάσκεψη μέχρι που να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει το καταστατικό. Γιατί δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα ή για παζάρεμα λεπτών αλλά για δημοκρατικές διαδικασίες και στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες.

Είναι φανερό σε μένα πλέον ότι μια μικρή μερίδα της ηγεσίας της ΠΟΕΔ έχει πάρει ένα κατηφορικό δρόμο στη συνδικαλιστική πρακτική και δράση. Δεν μπορεί ο κλάδος να προσδοκεί τίποτα καλό απ’ αυτούς που δείχνουν ότι βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν αλλότρια ή ιδιοτελή συμφέροντα. Είναι καιρός η βάση του κλάδου που οδηγήθηκε να παραμένει σιωπηλή να αντισταθεί. Πιστεύω πλέον ότι η φωνή του ανεξάρτητου δεν αρκεί. Χρειάζεται να γίνουμε πολλοί στη διεκδίκηση και να αναζητήσουμε τη δύναμή μας με συλλογικό τρόπο στις επόμενες εκλογές. Αυτό το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους/ες όσους/ες συμμερίζονται τις θέσεις και τις ανησυχίες που αυτά τα χρόνια εξέφραζα και εκφράζω.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Μανόλης Σόβολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: