25 Ιουν 2007

1 μήνας χωρίς την Αμαλία

Οι bloggers που συνέχισαν την διαμαρτυρία «Για την Αμαλία» της 1ης Ιουνίου 2007, μέσω δημόσιου διαλόγου σ'αυτό το μπλογκ, τώρα προχωρούν με την κίνηση «Για την Υγεία». Γιατί στη θέση της Αμαλίας βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας και μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας.

Η κίνηση «Για την Υγεία» περιλαμβάνει αρχικά το άνοιγμα του forum giatinygeia.freeforums.org και την ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

Σε πρώτη φάση, στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών θα χρειάζεται μόνο όνομα φυσικού προσώπου, διεύθυνση του e-mail του και χώρα, όπως γίνεται στα περισσότερα e-petitions παγκοσμίως εκεί όπου δεν υφίσταται ένας και μοναδικός επώνυμος υπεύθυνος της e-petition. Το ζητούμενο είναι να ακουστεί η διαμαρτυρία, κι όχι η δημιουργία κάποιου data-base για χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων προς όφελος άλλων σκοπών, παρά μόνον του σκοπού της συγκεκριμένης κίνησης «Για την Υγεία».

Η e-petition αποτελεί δημόσια πράξη κι εκφράζει τη γνώμη εκείνων μόνο των συμμετεχόντων που επιλέγουν να υπογράψουν, όχι του συνόλου των bloggers, ιστολόγων, χρηστών εν γένει ή του κοινού ως συνόλου.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
1. Να συμμετάσχετε με περαιτέρω συζήτηση και τις προτάσεις σας για την Υγεία και το Ε.Σ.Υ., στο forum giatinygeia.freeforums.org.
2. Να υπογράψετε το e-petition site Gia tin Ygeia gopetition.com
3. Να διαδώσετε την κίνηση σε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε, και μέσω του μπλογκ σας και με e-mails, όπως ήδη ξέρετε να κάνετε (links υπάρχουν ήδη στο sidebar).

Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τα κείμενα (ελληνικό, αγγλικό) και να παρακαλέσετε κόσμο να μπει στο e-petition site να υπογράψει (μέσω κάποιου του περιβάλλοντός τους που να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, ή σε Internet cafe).

Δε θέλουμε να ακούσουν στις 25.06.07 ένα δυνατό μήνυμα μόνο οι τελικοί αποδέκτες που αναφέραμε στην αρχή, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι και υπηρεσίες είναι δυνατόν. Τα σχόλια θα παραμείνουν ανοιχτά εδώ μέχρι το τέλος της κίνησης αυτής, καθαρά για βοήθεια και διευκρινήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ελληνικά και αγγλικά. Στο επίσημο site της e-petition, έχει αναρτηθεί το αγγλικό κείμενο, μαζί με μια μικρή περίληψη όλης της διαμαρτυρίας από την αρχή, μια και απευθυνόμαστε στο διεθνές κοινό. Ο,τι έχει αναρτηθεί εκεί για υπογραφή, είναι η μετάφραση του ελληνικού κειμένου που βλέπετε, όπως ακριβώς έχει αναρτηθεί.

Παρακαλούμε υπογράψτε στο e-petition site http://www.gopetition.com/online/12922.html Gia tin Ygeia: ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου

Η ηλεκτρονική κινητοποίηση της 1ης Ιουνίου 2007, ενάντια στην υπολειτουργία του Ε.Σ.Υ., που η αναλγησία, η αυθαιρεσία και η ασυνειδησία του, μαζί με την αδιαφορία της Πολιτείας, μας έφερε στην σημερινή συλλογή υπογραφών. Ευγνωμονούμε όσους τιμούν το λειτούργημά τους και παλεύουν για την Υγεία μας, αλλά διαμαρτυρόμαστε ενάντια στα φαινόμενα διάλυσης που μας οδήγησαν ως εδώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ:

1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει το φακελάκι και η ανισότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών: βελτίωση αμοιβών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργικές εφημερίες, υπερωρίες, ρεπό (εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία), και καλύτερη οργάνωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό.

2. Να γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θύματα χρονοβόρων διαδικασιών για εγκρίσεις εξετάσεων, φαρμάκων, ειδικών θεραπειών κτλ. Να καθιερωθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας σχετικών αιτημάτων, αποζημίωση σε τυχόν υπέρβασή τους και ενημέρωση / εξυπηρέτηση ασθενών που λόγω πολυπλοκότητας του σημερινού συστήματος δεν λαμβάνουν ποτέ τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Επίσης να διαμορφωθεί ενιαίο πληροφορικό σύστημα υγείας με πλήρη δικτύωση όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

3. Να γίνεται έγκαιρη και αδιάλλειπτη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία, να στελεχωθούν οι ανεκμετάλλευτες νοσοκομειακές μονάδες, να ενισχυθεί το προσωπικό όπου χρειάζεται, να εξοπλιστούν επαρκώς τα νοσοκομεία / κέντρα υγείας με σύγχρονα μηχανήματα, ν'αυξηθεί ο αριθμός των κλινών -δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης- ακόμη κι αν αυτό απαιτεί χτίσιμο νέων μονάδων, και να προχωρήσει η αποκέντρωση της παροχής περίθαλψης.

4. Ν'αυξηθούν τα κονδύλια για την ιατρική έρευνα πανεπιστημιακών νοσοκομείων / ερευνητικών κέντρων, και να δημιουργηθεί φορέας διαχείρησης τομέων έρευνας, ώστε να μην επικεντρώνεται σε προσοδοφόρους (λόγω φαρμακοβιομηχανιών) τομείς, παρά να καλύπτει ευρύ φάσμα αναγκών.

5. Να θεσμοθετηθεί η δια βίου επιμόρφωση του ιατροτεχνολογικού προσωπικού, να καθιερωθούν μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας, διαπίστευσης, αξιολόγησης κι επιθεώρησης των παρεχομένων υπηρεσιών, με σκοπό τη βελτίωσή τους. Επίσης να καθιερωθούν ευέλικτοι κι αποτελεσματικοί μηχανισμοί και όργανα για την προστασία των δικαιωμάτων του ασθενούς και την προώθηση προληπτικών μέτρων.

6. Να επιβληθεί αυστηρότερος έλεγχος και μείωση της σπατάλης στην αγορά του φαρμάκου και των προμηθειών υγειονομικού υλικού (εργαλεία, μηχανήματα, αναλώσιμα κτλ), με καλύτερη μηχανοργάνωση, ελέγχους επάρκειας, διαφάνεια και τιμές αναφοράς (ανάλογο της λίστας τιμών των φαρμάκων).

7. Να καθιερωθεί το ενιαίο ιατρικό ιστορικό για κάθε ασθενή, στο οποίο να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί και αυστηρότατες ποινές για την άρση του ιατρικού απόρρητου για έτερους σκοπούς (ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις, όροι εργοδοσίας κτλ).

8. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγείανση του ασφαλιστικού ζητήματος (ήδη αυξάνονται ολοένα οι εισφορές από τους ασφαλιζόμενους χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης), και να σταματήσει η προλείανση του εδάφους για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και την άνευ όρων παράδοσή της στον ιδιωτικό τομέα.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ!ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.» (άρθρο 47 του Ν. 2071/ 1992)

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή και την υποστήριξή σας. Περισσότερα στο blog amalias.blogspot και το forum giatinygeia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: