10 Ιουν 2007

Για πιθανή υποψηφιότητα Χριστόφια


Λες να βάλει; Λες να βγει; Λες αν βγει, να αλλάξει κάτι; Λες να μην ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των G8, και να εθνικοποιήσει τα πάντα; Λες να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της κυπριακής κοινωνίας και να αποφασίζουμε οι ίδιοι με τους πυρήνες μας; Λες; Ή λες να φανεί ότι ακέλ και αριστερά είναι πλέον πολύ μακρινά ξαδέρφια. Και είναι σε διάσταση, να μην μιλιούνται καν δηλαδή, λόγω μιας κληρονομιάς.

Πάντως, αν έχει πολύ σε εκτίμηση κάποιους από τους ακόλουθους πολύ πλάκα θα έχει αν προσπαθήσει να γίνει κάτι ανάλογο. Ή πώς θα δικαιολογηθεί που δεν κάνει κάτι ανάλογο.



3 σχόλια:

zappa είπε...

to 8ema einai oti pollys kosmos, eite ayto einai swsto, eite einai la8os, exei ependysei ston Don Christophe de la Betoniere, giati pisteyei oti aytos 8a ferei to AKEL pisw ston or8o dromo ths pragmatikhs ekproswpishs ths aristeras.....ola edw plhrwnontai

Aceras Anthropophorum είπε...

Πρίν το 1981 στην Κούβα αγγυροβόλαν έναν πλοίον την ημέραν τζαι εξιφόρτωννεν σοβιετικόν πετρόλαον. Άλλα πλοία ανταλλάσσαν ζάχαριν, καπνόν, ρούμιν. Με την πτώσην της ΕΣΣΔ πετρόλαον γιόκ. Για να πιάσεις 1 κιλόν πετρόλαον έπρεπεν να πουλήσεις 1 κιλόν ζάχαριν στην διεθνήν αγοράν. Το 1984 έπρεπεν να πουλήσεις θκυό λογω της μεγαλύτερης πτώσης της τιμής του ζαχάρου. Συν τα μεταφορικά που την Κούβαν στην Ευρώπην, λόγω αμερικανικού εμπάρκο. Για να φανταστείς τι κοσμοχαλασμός σημαίνει για μιάν οικονομίαν φαντάστου την τιμήν της πεζίνας στην Κύπρον με την αλλαγήν νομίσματος το 2008 να φκαίννει στα 30 ευρώ το λίτρον. Η periodo especial ήταν κάτι που τζαι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες εζήσαν. Το διεθνές νομισματικόν ταμείον τους εκατάσχεσεν τες δημόσιες δαπάνες τζαι για να πληρώννουν το χρέος πρώτα εμειώσαν τες δαπάνες για την εκπαίδευσην τζαι για την δημόσιαν υγείαν δια 10. Η πείνα εθέρισεν πολλήν κόσμον λόγω παττίσματος της οικονομίας αναπτυσσομένων χωρών. Σήμερα πεθανίσκουν 100 000 αθρώποι την ημέραν που την πείναν, κυρίως μωρά. 100 000! να τα θάψεις θέλεις 25 νεκροταφία της ενορίας σου την ημέραν.

Μετά τον ενεργειακόν καταποντισμόν εκλείσαν τα πάντα στην Κούβαν. Εκάτσαν πρώτα πρώτα τα αυτοκίνητα. εδιούσαν ρεύμαν στα ζωτικά, στα νοικοτζυρκά μόνον 2-3 ώρες την ημέραν εκάνεν. Εσφάξαν τα βούθκια ούλλα τζαι τα εκτροφεία πουλερικών τζαι χοίρων εκλείσαν τα διότι δεν είχεν πετρόλαον να κάμνουν ζωοτροφές.

Το Υπουργικόν συμβούλιον της Κούβας ιεράρχισεν τους στόχους. Πρώτα τα μωρά. Ταπισόν η υγεία των πιό ευαίσθητων τάξεων. Μέτα έρκεται η άμυνα στην ίδιαν μοίραν με την εκπαίδευσην. Ποιά άλλη αναπτυσσόμενη χώρα κάτω από το ΔΝΤ εμπόρεσεν να βάλει έτσι ιεραρχίαν;

Έναν χρόνον μετά κανένας έν ετόλμαν να πεί τα κακά μαντάτα στον Lider Maximo. Εμπόριεν να τον πιάσει πελλάρα τζαι να σύρει τον υπουργόν που το είπεν έξω. Ήβρεν το κουράγιον ο καλός τους. Τζείνος που επήεννεν στο υπουργικόν συμβούλιον με το ποδήλατον για να εξοικονομά πεζίναν για τους γιατρούς που την ιχρειάζουνται παραπάνω: Το πρώτον μωρόν αρρώστησεν που έλλειψην πρωτεινών λόγω έλλειψης κρέατος τζαι γαλάτου.

Ο δεξιά της φωτογραφίας που έβαλες ετζιτρίνισεν που την λύπην. Εκάλεσεν επιστήμονες τζαι τεχνοκράτες σε συνεδρίαν έκτακτης ανάγκης. Αν δεν έβρετε λύσην να ανατραπεί ο κίνδυνος υποσιτισμού δεν ιφκαίννεται που δαμέσα. Μα αφού πετρόλαον δεν έχουμεν... Να έβρετε προτεΐνες που δεν χρειάζουνται πολλήν εισαγόμενην ενέργειαν. Πριν να φύουν που την συνεδρίαν αποφασίσαν να στήσουν 8 εργοστάσια που κάμνουν ττοφού τζαι γιαούρτιν της σόγιας. Σε 2 μήνες κάθε μωρόν στο σχολείον έπερνεν ένα ποτήρι γιαούρτιν το πρωίν (ποτζίνον που γοράζουμεν στα βιολογικά καταστήματα το ναν αλλό ναν στην ευρώπην) τζαι έναν το απόγευμαν. Το τοφού (πικαδίγιο στα κουβάνικα) είναι η τροφή που μισούν παραπάνου που ούλλα οι Κουβάνοι διότι τους διανείμεται μούχτιν. Εν τζείνον που τους έσωσεν τα μωρά τους όμως που την πείναν τζαι αν δεν τους αρέσκει. Κανέναν μωρόν δεν επέθανεν που υποσιτισμόν. Οι γιατροί εκάμαν ούλλοι ένα χρόνο μαθήματα μετεκπεδευτικά για να μάθουν να χορηγούν φυτοθεραπίαν που έχουν γιόρκιν. Ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκεν στην Κούβαν παρόλον τον κοσμοχαλασμόν. Εσήξαν 1000 000 ποδήλατα. Το μόνον εργοστάσιον κατασκευής φορτηγών εμέτατράπην σε εργοστάσιον λεωφορείων τζαι ανακαλύψαν το kamelio, έναν αυτοκίνητον που μεταφέρει 300 πλάσματα τζαι εγεμώσαν την Αβάναν τζαι τες άλλες πόλεις.

Η πραγματικότητα που έχει να κυβερνήσει ο Κάστρο, ο Τσιάβες τζαι ο Μοράλες εν πολλά διαφορετική που τες ένοιες που μας δέρνουν στην δικήν μας κοινωνίαν της ντροπής. Της ντροπής ναι. Διότι ο λόγος που θάφκουνται 100 000 πλάσματα την ημέραν λόγω πείνας είναι διότι πρέπει να μας πουλήσουν εμάς που πεθανίσκουμεν από πολυφαγίαν έναν σάκκον καφέν για να πιάσουν έναν κουτίν nescafe τζαι 1 σάκκον ζάχαριν για να εισάξουν ένα κουτιν Panadol για τον πονοτζέφαλον.

Στην Κούβαν γίνουνται πολλά άλλα που δεν θα τα θκιαβάσεις στον δικόν μας τύπον τζαι που θα ήταν προτιμόττερον να μελετήσουμεν για να εμπνευστούμεν πως να λύσουμεν τον δικόν μας περιβαλλοντικόν γολγοθάν ο οποίος είναι μπροστά μας. Της Κούβας είναι πίσω της.

Δασκαλούα είπε...

Ασερα, το θέμα εν μεγάλον. Για να ξεκαθαρίσω όμως, το σχόλιο ήταν για τον Χριστόφκιαν τζαι όι για τα παιθκιά πουκάτω. Αν δηλαδή θα προσπαθήσει να κάμει παρόμοια πράματα ή αν δεν τα κάμει ήντα μπου εννα του μείνει να λαλεί.

Τωρά για τα παιθκιά που κάτω. Καταρχάς, ο καθένας που τους τρεις εν τζιαι ξεχωριστή περίπτωση. Παρόμοια μεν, ξεχωριστή μεν, με ιδιαιτερότητες και έξτρα υπό εξέταση πτυχές.

Επειδή αναφέρεσαι πολλά στον Κάστρο όμως. Αναγνωρίζω ότι πολλά πράματα στην Κούβα εν ωραία. Έχουν δημόσια αγαθά τζιαι δωρεάν. Όμως τωρά, ίντα καθεστώς εν τούτο ακριβώς. Σίουρα σοσιαλιστικό έννενι. Εμάχουμουν να βρω στο ίντερνετ παλιά κουβανέζικες εφημερίδες τζιαι εφκαίναν μου διάφοροι τίτλοι. Πατώντας πάνω έβλεπα ότι ούλοι οι τίτλοι εκατέληγαν στην ίδια εφημερίδα. Πώς γίνεται σοσιαλισμός χωρίς πολυφωνία; Πώς γίνεται σοσιαλισμός με αποφάσεις που πάνω προς τα κάτω αντί για το ανάποδο;

Τζιαι μιλούμεν τζιαι για την ίδια Κούβα που εν έκαμεν τίποτε ούτε στο Μάη του 68 της Γαλλίας, ούτε στο ξεσηκωμό των μεξικανών φοιτητών που εκόφκαν τζιαι πιο κοντά, ούτε τίποτε. Μια απομονωμένη Κούβα που μόνο γιατρούς στη Βενεζουέλα ξέρω ότι έστειλε όταν εφκίκε ο Τσάβεζ.

Κατά τα άλλα, ναι, εννα προτιμούσα να ήμουν εις στην Κούβα, παρά δαμέ, με την Μέρκελ, τον Σαρκοζί τζιαι τον έναν τζιαι τον άλλον. Παρά δαμέ με την ψευδαίσθηση της επιλογής τζιαι της ίσης ευκαιρίας. Μες στα σκολεία καταλαβαίνει ίντα μπου θωρώ; Τον αποκλεισμό κάθε μέρα. Τζιαι χωρίς να μπορείς ιδιαίτερα να αλλάξεις τζιαι τίποτα, γιατί τούντα πράματα εν αφορούν προσωπικές προθέσεις, αλλά συστημική δομή.

Ναι, εν βαρβαρότητα τούτη που ζούμε. Ναι, ο καπιταλισμός στέλνει πολλούς αθρώπους, ακόμα τζιαι μωρά, στην κόλαση (όι μεταφυσικά, ως προς το πώς φκάλουν την καθημερινότητά τους)- εν τζιαι η μέρα ενάντια στην παιδική εργασία σήμερα τζιαι νομίζω ξέρουμε ούλλοι ποιον πόσο χρονών εν τζιήνοι που κάμνουν τα ΝΙΚΕ που φορούμε.

Χαίρομαι για την ιστορία που έγραψες τζιαι για τα επιχειρήματά σου, πολλά που τα οποία με βρίσκουν σύμφωνη. Όι χωρίς κριτική στον Κάστρο, ή στον Τσάβεζ, ή στον Μοράλες. Αλλά, σίουρα τα πράματα τζιαμέ στους τομείς που αναφέρεις εν καλύττερα.

Ελπίζω να μεν νομίζεις ότι ειρωνέφκουμουν τον Κάστρο τζιαι τους διπλανούς του στις φωτογραφίες πάντως. Απλώς εν πιστέφκω ότι αν βάλει ο Χριστόφκιας τζια φκει, εθθα μας αυξήσουν το συνταξιοδοτικό όριο για να το πάρω τούτο σαν παράδειγμα, συν ούλλα τα άλλα τα νεοφιλελεύθερα που εθθα μπορεί παρά να τα κάμει, ή πιον να ριζοσπαστικοποιηθεί τόσον το πράμα που να τους πει ούλλους τους δυτικούς συμμάχους, παρετάτε με, τζιαι γιω κάμνω συμφωνίες με Λ. Αμερική. (φαντάζεσαι;)