Αθέμιτη παιδεία
ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΤα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χριστοφίδη και την Επιτροπή Ανταγωνισμού του, ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ιδιωτικών φροντιστηρίων.
Να τα κλείσουμε τότε! Ή, για να μην τα κλείσουμε, να αρχίσουν να χρεώνουν όσο οι ιδιώτες. Μέχρι και 30 λίρες το μάθημα παίρνουν κάποιοι από αυτούς, που είναι πρώτα ονόματα.
Μπορούμε μάλιστα όταν ξεμπερδέψουμε/ξεπαστρέψουμε τα Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, να βάλουμε τον ευρηματικότατο κ. Χριστοφίδη, να μας πει τι να κάνουμε και με τα Γυμνάσια/Λύκεια. Γιατί και αυτά, εδώ που τα λέμε, ανταγωνίζονται αθέμιτα τα ιδιωτικά. Δεν γίνεται ο άλλος στο ιδιωτικό να χρεώνει 400 λίρες το μήνα και εσύ κύριε στο Δημόσιο να παρέχεις δωρεάν εκπαίδευση. Ανταγωνίζεσαι αθέμιτα, σύμφωνα με την πρωτοποριακή λογική Χριστοφίδη, τον άλλο που σου κόβει το κεφάλι με τα δίδακτρα του.
Με το πανεπιστήμιο ας μην σπαταλήσει το χρόνο του, είναι θέμα χρόνου το κράτος να αρχίσει να χρεώνει την φοίτηση, όσο και οι ιδιώτες. (Το master και το διδακτορικό τα χρεώνει ήδη).
Ας μην στεναχωριέται όμως ο κ. Χριστοφίδης, δεν κινδυνεύει να μείνει άνεργος, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις στην σημερινή σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα για τις οποίες μπορεί επίσης να αποφανθεί! Όταν σήμερα σε ένα τομέα όπως αυτόν της παιδείας, που σε κανονική σοβαρή χώρα θεωρείται από τους πιο σημαντικούς, εμείς υιοθετούμε τόσο εύκολα κουλτούρα επιχείρησης, γιατί να μην το επεκτείνουμε και σε άλλους, όπου επίσης υπάρχουν ιδιώτες;
Λόγου χάρη ο τομέας της υγείας. Πως το ιδιωτικό νοσοκομείο να ανταγωνιστεί το δημόσιο, όταν το πρώτο παρέχει (σε κάποιους) δωρεάν περίθαλψη; Είναι ή δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός; Προσωπικά αν ήμουν γιατρός του ιδιωτικού τομέα σήμερα θα 'παιρνα παραμάσχαλα την χθεσινή απόφαση και θα 'κανα τη δική μου προσφυγή. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει λάθος.
Για το δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση σε δωρεάν μόρφωση ή επιμόρφωση, δεν έχει ακούσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ούτε την αφορά εδώ που τα λέμε. Για την υποχρέωση του κράτους να την παρέχει ούτε λόγος. Ούτε και για παρέμβαση του Προέδρου στο θέμα τίθεται ζήτημα. Εδώ τα πάντα είναι λεφτά, κέρδος επιχειρήσεις. Κι αν ο πολίτης θέλει δωρεάν εκπαίδευση/παιδεία, ας μετακομίσει αλλού. Εδώ τα πάντα χρεώνονται και όλοι έχουν την τιμή τους.
15 Ιουν 2007
Για τα ΚΙΕ
Ενδιαφέρον άρθρο από το Φιλελεύθερο:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Τα ΚΙΕ έχουν ξεφύγει από τον πραγματικό λόγο ίδρυσής τους..έχω ακούσει φέτος περίπτωση μαθητών που θα έδιναν προεισαγωγικές σε συγκεκριμένο μάθημα αρχές Ιουνίου και τα ΚΙΕ είχαν κλείσει από τις αρχές Μαιου! Τα παιδιά έχασαν όλες τις επαναλήψεις και κατέφυγαν στα ιδιωτικά φροντιστήρια όπου πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλα τους για ν'αναπληρώσουν! Υστερα φωνάζει το υπουργείο για τα φροντιστήρια!
Έλα ρε! Πώς παν οι εγκυμοσύνες; Άμα γεννήσεις, να βρεθούμε για φραπέ! (χωρίς φραπέ δεν μπορώ! ;-)
Έχεις δίκιο από τη μια. Από την άλλη είναι ένας φτηνός τρόπος όμως για να κάνεις διάφορα μαθήματα. Εμείς ας πούμε ως δασκάλες δικαιούμαστε δωρεάν ξένες γλώσσες. Τα δίδακτρα είναι μειωμένα και διευκολύνεται πολύς κόσμος.
Βέβαια το ζητούμενο θα ήταν να υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια για να πάψει να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός από τη μια, και γενικά η στήριξη των μαθητών να γίνεται στα πλαίσια του σχολικού χρόνου και όχι όποιος έχει λεφτά πέρασε, αρίστευσε κτλ κι όποιος δεν έχει την πάτησε. Έτσι τα όποια ΚΙΕ να λειτουργούσαν σαν έξτρα ενδιαφέρον για γλώσσες ή εμβάθυνση κτλ και να μην συνδέονται με τις εξετάσεις ή με τη βελτίωση του βαθμού. Επιτέλους ας έχουμε σχολεία που να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους!
Δημοσίευση σχολίου