14 Σεπ 2007

ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ακούγεται πολύ αυτό το "ήρθε η ώρα της αριστεράς" όταν γίνεται αναφορά στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Τι είναι η αριστερά; Γιατί το Ακέλ είναι ταυτισμένο με μια έννοια που δεν καταφέρνει να υπηρετεί παρά μόνο σε επίπεδο φρασεολογίας; (ενίοτε). Ακούω συχνά τη φράση "κοινωνικές ευαισθησίες" ή "κοινωνικές παροχές".

Μία αριστερά που δεν έχει παραδόσεις κινήματος και είναι αποσυνδεδεμένη από την κοινωνία εδώ και δεκαετίες δεν ξέρω τι σόι αριστερά είναι. Μϊα αριστερά που κάνει ζιγκ ζαγκ σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, που έχει τόσο σταλινική δομή στο εσωτερικό της, που αυτοαποκαλεί τις οργανώσεις της κινήματα νεκρώνοντας κάθε κινητικότητα ή δυνατότητα κριτικής, που θέτει ως προτεραιότητα το εθνικό έναντι του σοσιαλισμού λες και υπάρχει περίπτωση να λυθεί το εθνικό σε καπιταλιστικά πλαίσια με τα παρόντα συγκρουόμενα συμφέροντα... Που στην Ελλάδα βγαίνει ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστημία για να μην παρεξηγηθεί με τους κνίτες και εδώ δεν έχει πρόβλημα φτάνει να μην είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα... Που η ίδια η ΠΕΟ έλεγε πως αν οι υπόλοιποι συμφωνήσουν με το 63 (για την ηλικία σύνταξης) εμείς δεν θα είμαστε η παραφωνία... (αυτολεξεί). Μία αριστερά έτοιμη να δοκιμαστεί και να φθαρεί από την αστική εξουσία.

Αν βγει ο Χριστόφιας δεν θα είναι η ώρα της αριστεράς. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε νομίζω είναι να μην κάνει αυτά που υπόσχεται σε επίπεδο εσωτερικής διακυβέρνησης επειδή δεν μπορούν να γίνουν πια αυτά στο σύστημα το συγκεκριμένο (βλ. προηγούμενο παράδειγμα με συντάξεις λόγου χάριν) και να αρχίσει να ψιλιάζεται ο κόσμος τι παίζει και ποιος μας φταίει. Μέχρι και τις αφίσες της Προοδευτικής της σπόνσαραν μία εταιρεία κτηματομεσίτη και μία εταιρεία ζυθοποιίας!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκνευρίζεται κανείς με την ανυπαρξία της αριστεράς. Ίσως λοιπόν η ψήφος στον Χριστόφια να είναι ένα μέτρο πίεσης για να εξελιχθούν επιτέλους οι πολιτικοί του Ακέλ όντως σε αριστεροί αγωνιστές με προτάσεις και με δημοκρατικότητα απέναντι στην κοινωνία που θα ενθαρρύνουν να κινητοποιείται και να διεκδικεί και όχι απλά να αναβάλλουν το σοσιαλισμό μέχρι να πραγματωθεί η αστική ολοκλήρωση, στην περίπτωση της Κύπρου να λυθεί το κυπριακό από τον α ή το β αστό και να υποστηρίζουν την Ομόνοια ακούγοντας μέσα μέσα και κάναν Λοΐζο.

8 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Σιγά δασκαλούα μου. Εσύ έπιασες ένα οδοστρωτήρα και τους έκανες λιώμα. Χωρίς να διαφωνώ στα περισσότερα σημεία που θίγεις, πρέπει να βρούμε πιο είναι το ζητούμενο σήμερα. Αν λοιπόν είναι να απαλλαγούμε από τα πολιτικά απολιθώματα που κυβερνούν το πρώτο βήμα έγινε. Και έγινε, επιμένω, με δυναμική παρέμβαση και πίεση από τη βάση. Το ΑΚΕΛ θα ήταν στις αγκάλες του Τάσσου αν η δουλειά των αριστερών (μέσα και έξω από το ΑΚΕΛ) δεν έφερνε το Χριστόφια μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει ουσιαστικά χωρίς κόμμα. Λοιπόν, αν αυτό το κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών που θα του δώσει κριτική ψήφο δεν εφησυχάσει αλλά εξακολουθεί να ελέγχει και να θέτει την εξουσία μπροστά στις ευθύνες της, τότε κάποια από αυτά που θέλεις θα πραγματοποιηθούν. Μην περιμένεις όμως θαύματα.

Τέλος πάντων, ακόμα δεν τον είδαμε, Δημήτρη τον βαφτίσαμε. Άσε πρώτα να απαλλαγούμε από τον Τάσσο και βλέπουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ego tha po to eksis.Den aniko se kapio komma(alithia).To akel edikse edo kai hronia to poso konta stin kinonia vriskete kai kata tin gnomi mou ine to pio sovaro komma,aneksartitos an simfoni kapios i ohi me tis thesis tou.Gia ta alla kommata ti na po.Ehoume 2 kommata tihodioktika (Edek kai Diko)pou pane opou tou tazoun ta perissotera kai 1 deksia pou mallon akrodeksia ine kai kanis de tha ithele na ksanazisi ti dekaetia diakivernisis tou Disi.
Mallon omos s aytes tis ekloges tha psifiso tasso dioti ime pano ap ola ipes tou sinaspismou kommaton kai ohi monokommatikon kiverniseon.(Ipa mallon)

Aceras Anthropophorum είπε...

Ρέ cursed εν να με πελλάνεις. Λαλείς ότι έχει δύο κόμματα τυχοδιοκτικά τζαι τρείς γραμμές πιό κάτω λαλείς πως μάλλον θα ψηφίσεις Τάσσον ο οποίος υποστηρίζεται που τα δύο τυχοδιοκτικά κόμματα που κατονομάζεις συν έναν κρυπτοφασιστικό. Τον πολυκομματισμόν τι να τον κάμεις όταν τα κόμματα που τον αποτελούν είναι για τα ποσκούπιδα. Άσε που κανένας υποψήφιος στον δεύτερο γύρο δεν θα μπορέσει να μείνει μονοκομματικός αν θέλει να φκάλει 51%.

Ανώνυμος είπε...

Μα το έχω πει.Προτιμώ συνασπισμούς κομμάτων για να υπάρχει αλληλοέλεγχος στην εξουσία όπως γίνεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχοντας σαν θύμισες έργα και ημέρες συναγερμού.Όσον αφορά το 2ο γύρο ,μπορείς να θυμιθείς κυβερησεις που κυβέρνησαν ως αυτοδύναμες?Μάλλον ε?Ε γιατί να μην συμβεί και τώρα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ma ακριβώς το ίδιον πράμαν λαλούμεν. Έτσι τζαι αλοιώς στον δευτερο γύρο θα έχουμε αυτό που σωστά κατα τη γνώμη μου προτιμάς (τον πολυκομματισμό).

Φαίνεται όμως ότι στο (κακό) πολιτικό σύστημα στην κύπρο με ένα υπερπρόεδρο (εκλέγουμε δικτάτορα) έχει πολλή σημασία ποιός είναι στην προεδρία ανεξάρτητα αν τα ίδια κόμματα αποτελούν τον συνασπισμό που κυβερνά. Η αριστερά την έπαθε με πολλούς προέδρους τους οποίους εξέλεξε τζαι τελικά κάμνουν ότι θέλουν. Νομίζω η διαφορά αυτή την φορά είναι ότι υπάρχει το τσιάνς αντί η αριστερά να βρίσκεται στο ρόλο του ελεγκτή, θα είναι οι άλλοι που θα είναι σε αυτόν το ρόλον και η αριστερά στο ρόλο του δημιουργού. Αν δούμε δε το έργο των υπουργών του Τάσσου, τα turbo (Νεοκλής, Χρίστου, Καζαμίας, ο τελευταίος της υγείας) ήταν που το Ακέλ. Πιστεύκω ότι έστω τζαι να είναι πάλι Ακέλ - Εδέκ - Δήκο που θα αποτελούν τον κύριο κορμό των κυβερνώντων, είναι καλύτερα να έχουμε τον Χριστόφια μπροστά που να υποστηρίζεται που τους οικολόγους τζαι τους ΕΔΗ παρά τον Τάσσον που να υποστηρίζεται που το Ευρωκό.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Aceras Anthropophorum από τη 2η σου παραράγραφο και κάτω συμφωνώ απόλυτα μέχρι κεραίας.Όσον αφορά την 1η παράγραφο δε λέω αυτό.Λέω ότι επείδή έχουν υπάρξει στο παρελθόν μονοκομματικές κυβερνήσεις(βλέπε δυ.ση) ,το ίδιο μπορεί να γίναι και τώρα.Να βγει δλδ ο χαμένος υποψήφιος πρόεδρος του 1ου γύρου και χωρίς να υπάρξει συνεργασία του χαμένου κόμματου του 1ου γύρου να πει ότι στο 2ο γύρο οι ψηφοφόροι του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.Επειδή λοιπόν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο δε θα ήθελα να συμβεί.

Ανώνυμος είπε...

Δασκαλούα,

I couldn't agree more

akrat είπε...

δεν περίμενα τέτοιες σκέψεις από την Κύπρο... τώρ αρχίζω να σας βλέπω από την Αθηνα και παραξενεύομαι... σε γενικές γρμμές συμφωνώ....