28 Ιαν 2008

Για τα γεγονότα έξω από το υπουργείο εσωτερικών

Αναδημοσιεύω κείμενο που θα μπει και σε εφημερίδες αύριο του πανεπιστημιακού καθηγητή Σταύρου Τομπάζου, αυτόπτη μάρτυρα στα γεγονότα.

Η αστυνομική αυθαιρεσία

Ως αυτόπτης μάρτυρας στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Δώρου Πολυκάρπου χθες βράδυ (27/1/ 08) έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην εκδήλωση συμπαράστασης στις Ιρανές γυναίκες και παιδιά που διανυχτερεύουν εκεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχή άρνηση των πιο στοιχειωδών τους δικαιωμάτων εκ μέρους των κυπριακών αρχών, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τα ακόλουθα:

Η αστυνομία δεν συνέλαβε τον πρόεδρο του ΚΙΣΑ Δώρο Πολυκάρπου, διότι, δήθεν, ο τελευταίος αρνήθηκε να κλείσει τα μεγάφωνα που μετέδιδαν μουσική. Η αστυνομία ζήτησε με γραπτό κείμενο να κλείσει η μουσική εντός 15 λεπτών. Ο Δώρος Πολυκάρπου συμμορφώθηκε και φρόντισε να κλείσουν το μεγάφωνα. Στο τέλος της όλης εκδήλωσης, και ενώ ο Δώρος Πολυκάρπου προσπαθούσε να αποσυναρμολογήσει τα μεγάφωνα, η αστυνομία πλησίασε τον Πολυκάρπου και του ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει τα μεγάφωνα για να μεταδώσει μουσική. Ο Πολυκάρπου αλλά και εγώ ο ίδιος είπαμε στην αστυνομία ότι η μουσική είναι κλειστή. Άλλωστε και οι ίδιες οι σκηνές που προβλήθηκαν από τα κανάλια επιβεβαιώνουν ότι την ώρα της επίθεσης κατά του Πολυκάρπου και της συζήτησης που προηγήθηκε δεν υπήρχε καμιά μουσική. Ο Πολυκάρπου πρόσθεσε απλώς μπροστά στα κανάλια ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτή την απαγόρευση διότι η μουσική δεν ενοχλούσε κανένα, μιας και στην περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Ο αστυνομικός υπεύθυνος με πολιτική ενδυμασία είπε χαμηλόφωνα στον Πολυκάρπου να σωπάσει. Όταν αυτός διερωτήθηκε γιατί, ο ίδιος υπεύθυνος έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Πολυκάρπου και να κατασχεθούν τα μεγάφωνα και τα μαγνητόφωνα του ΚΙΣΑ.

Πρόκειται για μια καθαρή αυθαιρεσία της αστυνομίας η οποία παρενέβη για να αποτρέψει ένα αγωνιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πει την άποψή του. Αυτό είναι το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των νόμων στην Κυπριακή Δημοκρατία; Η αστυνομία συμπεριφέρθηκε με απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και βίαιο τρόπο και, κρίνοντας από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στο ΡΙΚ-1, παραπληροφόρησε και τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος δεν είχε σαφή εικόνα των γεγονότων. Ζήτησα από το ΡΙΚ-1 να παρέμβω στο Δελτίο Ειδήσεων των οχτώ αλλά ο εκεί υπεύθυνος επέλεξε να μην μου το επιτρέψει. Το ΡΙΚ-1 συνέβαλε έτσι στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων.

Το επεισόδιο αυτό έγινε, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της Αστυνομίας δηλώνει στα κανάλια –και αυτό είναι προς τιμήν του- τον αποτροπιασμό του και την ντροπή που ένιωσε για τον βάρβαρο ξυλοδαρμό πολιτών από ασυνείδητους αστυνομικούς (αναφέρομαι στο γνωστό βίντεο του Πολίτη και τη σχετική δίκη που βρίσκεται εν εξελίξει).

Τέτοιου είδους συμπεριφορές προσβάλλουν κάθε Κύπριο δημοκράτη. Καλώ δημόσια τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και την Επίτροπο Διοικήσεως να ερευνήσουν το όλο ζήτημα της 27ης Ιανουαρίου και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που πρέπει. Αν δεν θέλουμε αυθαιρεσίες της αστυνομίας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυτούς που υποτίθεται ότι έπρεπε να τα υπερασπίζονται, πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Σταύρος Τομπάζος
Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Κύπρου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανάμεσα στο δόγμα της "περιρρέουσας ατμόσφαιρας" προσθέστε και το "Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΔΕΡΝΕΤΑΙ, ΔΕΡΝΕΙ"!!! Αλήθεια, το θυμάστε;;; Κι αν δεν το θυμάστε δεν πειράζει. Το ζούμε συνεχώς!

Δυστυχώς, ακόμα ένα περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε μια τριτοκοσμική κοινωνία με επίπλαστη ευδαιμονία και τρύπια συνείδηση.

Θλίβομαι και Θυμώνω!!!!

zappa είπε...

que paso que paso

la policia mato

Μάγος είπε...

ενώ στς πρωτοκοσμικές χώρες ρε δάσκαλε οι μπάτσοι εν καλοσυνάτα πλάσματα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών τζαι γυρίζουν στες γειτονιές κάμνοντας του κόσμου μασάζ στο σβέρκον. άτε ρε παρέτα μας.

άλλος τζαι ο τομπάζος που έγραψεν τούτον το άρθρον ούλλον χωρίς να αναφέρει καν ήνταλως συμπεριφέρεται η αστυνομία των μεταναστών... αρκετά ηλίθιον κείμενον μπορώ να πω.. αλλο ένας ακαδημαϊκός που κολώνει να πει τίποτε ουσιαστικό, ως τζαι τον αρχηγόν της αστυνομίας έγλειψεν τον.

Ανώνυμος είπε...

@ μάγος

Εν νομίζω να εννοούσε κάτι τέτοιο ο δάσκαλος. Και να το εννοούσε όμως, γιατί τον αδικείς; Ξέρεις πολλούς να ξέρουν για την αστυνομία των πρωτοκοσμικών χωρών λεπτομέρειες; Και εξαρτάται τζιαι τι εννοούμε πρωτοκοσμικές.

Για τον Σταύρο, επίσης νομίζω ότι τον αδικείς. Έγραψε τι είδε. Δεν νομίζω να έσιει ανάγκη να γλύψει κανέναν. Ούτε να είχε καθήκον να γράψει συν τοις άλλοις για την καταστολή που τρων οι μετανάστες!