23 Απρ 2008

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Στο προηγούμενο κείμενο, που λειτούργησε ψυχολυτρωτικά για μένα, είπα να φκάλω εγώ τα νεύρα μου, τζιαι στο τέλος εφκάλαν τα άλλοι.

Έχω καιρό να γράψω, οι λόγοι ευνόητοι, παρόλα αυτά είχα 2 πράγματα υπόψη μου παντώς καιρού, δηλ. που δεν συνδέονται με την επικαιρότητα ή/και πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, και είπα σήμερα να κάτσω να μοιραστώ το ένα μαζί σας.

Έχω την τύχη στο σχολείο που δουλεύω να βρίσκονται τριγύρω μου διάφοροι Συνάδελφοι. Ένας από αυτούς, πήρε την πρωτοβουλία να κλείσει για όλο το σχολείο για να δούμε μια παράσταση από το Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Πρόκειται για το παιδικό θεατρικό έργο "Το αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικλ Κένι. Ένα έργο που, είναι και έτος διαπολιτισμικού διαλόγου φέτος, θα έπρεπε να έβλεπαν όλα τα σχολεία με κάποιο τρόπο. Δεν σε ψυχοπλακώνει, χωρίς όμως να "χαριεντίζεται" με το θέμα υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητά του (δεν είναι δηλαδή μια χαζοχαρούμενη καρικατούρα τύπου "Λούφα και Παραλλαγή" για τη χούντα στην Ελλάδα). Κατορθώνει με αυτό τον τρόπο να περάσει τα μηνύματα που πρέπει στα παιδιά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και διανθίζοντάς το και με παραμύθια και διηγήσεις που μεταφέροντας στον κόσμο εκείνο θεατές και θεατρικούς χαρακτήρες. (Αυτονόητα τα συγχαρητήρια τόσο στην Αλεξία Παπαλαζάρου, όσο και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης).

Σε μια εποχή, που οι πρόσφυγες είναι στιγματισμένοι, που υπάρχει καχυποψία από τους πάντες για το κατά πόσο είναι πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν την προκατάληψη και την αυτόματη απόρριψη, που ακούμε πόσες και πόσες ιστορίες που συμβαίνουν μέσα στην ίδια την κυπριακή κοινωνία που θυμίζουν μεθόδους Κου Κλουξ Κλαν, νομίζω ότι παρεμβατικά προγράμματα σε επίπεδο καθημερινότητας είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα όσα παιρνούν οι συμμαθητές μας/συνάνθρωποί μας που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο, συνοδεύεται και με μία μπροσουρίτσα με ιδέες για δραστηριότητες και περαιτέρω προέκταση του θέματος μέσα στη σχολική τάξη.

Κι αν δεν είστε συνάδελφοι για να κανονίσετε να πάτε με την τάξη/σχολείο σας, πάρτε τα παιδιά σας, ή ακόμα πάντε κι εσείς οι ίδιοι. Είμαι σίγουρη ότι θα φύγετε ευχαριστημένοι.

ΥΓ Και μια και μιλάμε για το θέμα, αν και είχα ξαναδώσει το λινκ στο παρελθόν, αξίζει τον κόπο με ένα dlp projector να παίξετε με την τάξη (όσοι συνάδελφοι ασχολείστε με δευτεροβάθμια, ή με τελευταίες τάξεις του δημοτικού) και αυτό το παιχνίδι της UNHCR. Κι όσοι είστε μη συνάδελφοι και μη γονείς - κακό δεν κάνει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη θέση του άλλου...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σου.
Πολύ καλή η πρότασή σου για το παιχνιδάκι της UNHCR. Μου έκανε να θυμηθώ ένα βιβλίο που είχα διαβάσει. Και να αποτελέσει την αφετηρία για ένα μικρό σχόλιο στο blog μου.

Να' σαι καλά.
Bio-in-sch

Ανώνυμος είπε...

Νεγριτα
Μπραβο για την πρωτοβουλια του συναδελφου σου και σε εσας τους υπολοιπους που στηριξατε την προσπαθεια του. Διαβασα και το κειμενο του Πιττα στο οποιο παραπεμπεις. Πω, πω φρικη. Φοβουμαι οτι μια ημερα θα φτασουμε στα ευρωπαικα επιπεδα βιας, με ρατσιστικα εγκληματα. Στο μεταξυ ομως ας τους φτασουμε και στα θετικα, την στηριξη που προσφερουν στα παιδια μεταναστων στα σχολεια. Και οπως λες και εσυ, μεχρι να γινει η επανασταση ας καμουμε ο καθενας ο,τι μπορουμε. Πχ αυτο που κανατε με την παρασταση, ή το παιχνιδι που προτεινεις. Σου αφηνω ενα site που εστησε εκπαιδευτικος στην Αγγλια, μπορει να το χρησιμοποιησουν Αγγλικοι, ή να βρεθει καποιος αναγνωστης σου να στησει κατι αναλογο στα ελληνικα. You never know. Ειχα σκοπο να το χρησιμοποιησω σε ταξη μου για συγκριση θρησκειων (ομοιοτητες) αλλα ετραβησα πισω οταν ειδα οτι θεωρουν αλλοθρησκους τους καθολικους. Ισως στο μελλον να γινω πιο τολμηρη!

http://www.britkid.org/

sombraluz είπε...

Μέσα μας πολεμάμε πρώτα το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις και μετράμε τις συνέπειες των πράξεών μας στην τάξη και στο σύνολο. Ξέρεις κι εσύ καλά πιστεύω πόσο δύσκολο είναι. Ευχαριστώ για το link του παιχνιδιού. Καλή Ανάσταση!

kafros είπε...

www.foto-kafros.blogspot.com

{δωρεάν διαφήμιση, ευχαριστώ}

Agobooks είπε...

Από καρδιάς σου εύχομαι, Καλή Ανάσταση , Καλό Πάσχα με υγεία και ηρεμία!
Αυτό το είδες;
http://agonek.blogspot.com/2008/04/prgjegjsi-tek-ministri.html

Ανώνυμος είπε...

hnta marka htan h valitsa

hahahahahahhahahahaah]a

ahaha
ha
ah
aha
ha
ha
ha
ah
aha
ha
ha
haha
ha
ha
hahhhhaaaah]h
aha
ha
ha

Unknown είπε...

كشف تسربات الماء
شركة تخزين اثاث
شركة تنظيف
عزل خزانات
شركة نقل اثاث بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
افضل شركات التنظيف في الرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة مكافحة الحشرات بالرياض
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركات تنظيف بالدمام
شركة تنظيف فلل بالرياض
تنظيف فلل

Unknown είπε...

شركة مكافحة حشرات بالرياض
مكافحة البق
مكافحة حشرات الفراش
شركات مكافحة النمل الابيض بالرياض
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here
here

شركة عزل خزانات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض

Unknown είπε...

شركة تخزين اثاث
شركة نقل اثاث الرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
عزل مائي
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة تنظيف اثاث بالرياض
شحن عفش داخل السعودية
شركات نقل وتغليف اثاث
شركة تنظيف واجهات زجاج بالرياض
شركة تنظيف بيوت شعر بالرياض
شركة ترميمات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض

Ανώνυμος είπε...

yeezy 350
moncler
jordans
golden goose shoes
air jordan
golden goose outlet
kd shoes
kyrie 7
steph curry shoes
off white jordan 1