
Περί στερεοτύπων (συζήτηση με 12χρονη μαθήτρια)
-Κυρία, πόσους μαθητές έχεις;
-17
- Ποιο συμπαθείς πιο πολλά;
- Ένα κοριτσάκι που την Αίγυπτο
- Που την Αίγυπτο...; Εν μαύρη;
- Οϊ
- Εν τριχωτή;
- Οϊ
- Βρωμεί;
- ...Οϊ!!!
- Εν παλαβή;
- Οϊ
- Ε, εν άσιημη τότε...
- Οϊ εν πολλά γλυκιά. Μα γιατί πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάτι αρνητικό;
- Ε, αφού έννεν Κυπραία κυρία...
- ....!!!!
Κι εγώ η δασκαλούα αναρωτιέμαι... Είναι το σχολείο και ο υπό έμφαση στόχοςγια διαπολιτισμικό διάλογο, αρκετά για να αλλάξουν κάποια πράγματα; Όταν έγινε ένα ατύχημα στον Κοτσιάτη, πέθανε ένας εργαζόμενος μη Κύπριος. Ο Κύπριος (και εργοδότης του μη Κύπριου πιθανότατα) έζησε. Δήλωση (άλλου) Κύπριου: "Ε, ευτυχώς που εν εθρηνήσαμεν θύματα". Και συνάδελφοι μου λένε για δηλώσεις παιδιών του τύπου "Ούφφου τούτη η Φιλιππινέζα μου, μα εν μου έβαλε χαμ στο σάντουιτς;". Το σχολείο δεν είναι έξω από την κοινωνία, αλλά είναι μέρος της και την αντικατοπτρίζει. Η κύρια δουλειά βρίσκεται (και) αλλού.
Ένα αρνητικό στοιχείο που έχει κατά τη γνώμη μου το φεστιβάλ Rainbow, είναι η φτωχή προσέλευση των ντόπιων. Είναι σαν να κάνουν πάρτι οι μετανάστες μόνοι τους. Ελπίζω φέτος να είμαστε περισσότεροι...
Update (1 Νοεμβρίου 2007, ώρα 15:07): Και κει που έπινα το φραπέ μου, παίζοντας με τον υπολογιστή και φυσώντας τις μίξες μου (σόρρυ για την παραστατικότητα), έπεσα πάνω σε αυτό το βίντεο, όπου, για ακόμα μια φορά, οι μετανάστες μένουν διεκδικώντας μόνοι τους. Χωρίς συνδικάτα πίσω τους να τους στηρίζουν, με ντόπιους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού μάλλον. Από το μπλογκ θα δημοσιοποιώ από δω και μπρος για όποια κινητοποίηση μαθαίνω. Πολλές από αυτές δεν πολυβγαίνουν προς τα έξω... (βλ. ρόλος των ΜΜΕ κτλ)